Slučaj "Kodeks"
188

Asocijacije studenata UNSA: SPUS je politička i stranačka organizacija u tehničkom mandatu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici studentskih asocijacija/udruženja u Kantonu Sarajevo izdali su saopćenje napisano kao izraz nezadovoljstva zbog aktuelnih dešavanja vezanih za novi kodeks ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu.

"Proteklih dana smo imali priliku svjedočiti žustrim raspravama i reakcijama koje je izazvao Nacrt kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Posebnu pažnju javnosti privuklo je rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), od kojih nerijetko čujemo da je krovno i jedino legalno predstavničko tijelo studenata na Univerzitetu. Trenutno rukovodstvo se nalazi u tehničkom mandatu što znači da je u mogućnosti primjenjivati dosadašnje odluke, ali ne i donositi nove - što je i razlog pisanja samog teksta", kažu iz studentskih asocijacija.

Oni navode da je mandat članova Izvršnog odbora SPUS-a istekao 5. juna ove godine. Nakon upućenog zahtjeva trećine članova Skupštine Udruženja, ni predsjednik Skupštine, Bekir Rovčanin, a ni predsjednik Udruženja, Merim Serdarević, nisu je sazvali.

"Novonastala situacija se implicira i na predstavnike studenata u najvišem stručnom i akademskom tijelu Univerziteta, odgovornom za odlučivanje o svim akademskim pitanjima - Senatu. Trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati nove predstavnike u Senatu. Svjesno odlažući redovnu Skupštinu na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo, koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožava rad Senata, te narušava ugled svih studenata Univerziteta. Sljedeći Senat studenti su bez predstavnika. Ko će na sljedećem Senatu zastupati interese studenata i stav kada je u pitanju Kodeks, ako je jedina osoba koja istom može prisustvovati legalno studentica-prorektorica Rijana Jusufbegovic?", stoji u saopćenju.

Associjacije studenata iznijela je ozbiljne optužbe na račun SPUS-a i njegovog rukovodstva.

"To da SPUS nije nepolitička, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih studenata, kako nalaže Statut Udruženja, govore i funkcije predstavnika, radni i volonterski angažman, te istupi u medijima. Predsjednik Skupštine SPUS-a status studenta je izgubio prije godinu dana diplomirajući na Medicinskom fakultetu i trenutno je zaposlenik Doma zdravlja Stari grad. Predsjednik SPUS-a zaposlen je kao pravnik na TVSA. Zamjenica predsjednika i studentica-prorektorica kandidatkinja je za zastupnicu u Skupštini KS. Predstavnik studenata u Upravnom odboru je zaposlenik ZZO KS i kandidat za zastupnika u Skupštini KS", izričito se navodi u saopćenju.

Asocijacije i udruženja studenata, kao članice SPUS-a, smatraju da je potrebno i neophodno da svi upisani studenti na UNSA budu informisani i u potpunosti upućeni. Kao legalno izabrani predstavnici na svojim fakultetima, zahtijevaju i da rukovodstvo SPUS-a izvrši svoju obavezu prema njima i sazove Izbornu skupštinu.

"U protivnom, bit ćemo primorani da istupimo iz tijela koje ne želi demokratski da nas predstavlja", zaključuje se u saopćenju.

Potpisane studentske asocijacije:

Asocijacija studenata arhitekture, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka SPONA, Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Asocijacija studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, Udruženje studenata, Elektrotehničkog fakulteta "Steleks" Sarajevo, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka, Udruženje vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Asocijacija studenta Muzičke akademije, Asocijacija studenta Akademije lilovnih umjetnosti i Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Podsjećamo, nastavnici, saradnici i studenti Univerziteta u Sarajevu koji su učestvovali u javnoj raspravi održanoj 13. jula na Fakultetu političkih nauka, insistiraju da se nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na UNSA u potpunosti odbaci. Kako su kazali, nacrt je u suprotnosti s temeljnim ljudskim pravima i članom 11. Etičkog kodeksa UNSA. Istakli su da je nacrt restriktivan, diskriminatoran i ideologiziran, te nepopravljiv u logičkom, stilskom i jezičkom smislu.

Ovaj nacrt je digao veliku prašinu i izazvao brojne rasprave u javnosti, te podijeljenost među akademskom zajednicom. Dok ga jedni podržavaju, drugi se zgražavaju ističući kako ne možemo zabraniti sve ono što nam se ne sviđa.