Završena rasprava
50

Škrijelj: Ukoliko bude puno primjedbi, odbacit ćemo Kodeks ponašanja i odijevanja

Piše: Dž. L.
Rifat Škrijelj (Foto: F. K./Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: F. K./Klix.ba)
Završena je javna rasprava o Kodeksu ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), koja je bila produžena zbog brojnih primjedbi, tako da će sudbina ovog dokumenta uskoro biti poznata, govori nam sarajevski rektor Rifat Škrijelj.

Kako saznajemo, sporni Kodeks mogao bi biti jedna od tema na sjednici Senata UNSA koja je zakazana za ovu srijedu, 26. septembra.

"Vidjet ćemo pred sjednicu šta je stiglo od prispjelih primjedbi, sve ćemo sumirati i najvjerovatnije ćemo proširiti komisiju koja je pripremila dokument u formi nacrta, odnosno uključiti određene predstavnike s nekih fakulteta koji su imali ozbiljnih primjedbi na dokument. Želimo taj dokument sagledati kompleksnije i odrediti mu sudbinu, da li ćemo ga potpuno povući i raditi novi ili ćemo ga inovirati na temelju primjedbi koje smo dobili", kazao nam je Škrijelj.

Sarajevski rektor ističe kako predstavnici UNSA ne žele ništa forsirati, jer im nije cilj usvajanje dokumenta koji će na bilo koji način nekoga iritirati i koji neće biti provodiv za akademsku zajednicu.

"Ukoliko budemo imali puno primjedbi, pa se više od 50 posto tog dokumenta bude moralo mijenjati, onda ćemo povući ovaj dokument i praviti novi", precizirao je Škrijelj.

Podsjećamo, na javnoj raspravi koja je sredinom jula održana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, nastavnici, saradnici i studenti insistirali su na potpunom odbacivanju Kodeksa ponašanja i odijevanja na UNSA. U međuvremenu je produžena javna rasprava, tako da je priča o usvajanju i odbacivanju Kodeksa ostala na čekanju do nove akademske godine.

Inače, Nacrt kodeksa izazvao je burne rasprave na UNSA i podijeljenost akademske zajednice. Dio profesora i studenata ga podržava, a drugi oštro osuđuju.