BiH
106

Asocijacija mladih SDA: Zastupnici Naše stranke u Skupštini KS dezavuišu javnost

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nekoliko dana na društvenim mrežama i portalima čitamo kako negoduju zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iz redova Naše stranke, Sabina Ćudić i Peđa Kojović. Kritikuju zastupnike zbog neusvajanja dva zakona čiji su predlagači, a bez ijedne riječi samokritike, niti jedna riječ o argumentima zbog kojih zakoni nisu usvojeni, ističu iz Asocijacije mladih SDA.

"Zastupnica Ćudić je u skupštinsku proceduru dostavila Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji potpuno zanemarivši procedure koje su propisane te zanemarujući Ustav Federacije BiH. Zakon je skoro identičan onom u nama susjednoj Hrvatskoj, čak su koristeni i dijelovi zakona koji su neprimjenivi u BiH jer nismo članica EU", naglašavaju iz AMSDA.

Napominju kako predloženi zakon nema fiskalnu procjenu koja je propisana prilikom donošenja svih akata.

"Dakle ne pravi se procjena eventualnih troškova njegovim usvajanjem. Fiskalnu procjenu dužan je napraviti predlagač. Nije postojala nikakva koordinacija sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a Ustav nalaze konsultacije za donošenje zakona koji su iz Ustavom podijeljenih nadležnosti dva nivoa vlasti. Zdravstvo je zajednička nadležnost kantona i Federacije", ističe se u saopćenju.

Navode kako je i zastupnik Kojović slično postupio u proceduri donošenja zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine.

"Izmedju nacrta i prijedloga Zakona je izmjenio ime Zakona, a procedure jasno nalažu da se ime ne smije mijenjati. I ovom Zakonu nedostaje fiskalna procjena, te još nekoliko suštinski bitnih odredbi koje su pogrešno formulisane ovim prijedlogom. Posebno nas čudi njegova javna reakcija jer je koliko smo informisani po struci pravnik. AM SDA Sarajevo apsolutno podržava donošenje oba zakona. Veoma je bitno dokazati porijeklo imovine onih koji donose bitne odluke i na bitnim su pozicijama. Ipak, nama treba ozbiljan zakon koji ce biti primjenjiv, a ne populistički dokument prepun grešaka", naglašavaju iz Asocijacije mladih SDA.

Vlada Kantona Sarajevo je počela realizaciju programa u Zavodu zdravstvenog osiguranja kroz koji se refundira novac parovima koji prolaze kroz ove tretmane i to 4000 KM za prvi i 2000 KM za drugi pokušaj.

"Ovaj program je već naišao na opće zadovoljstvo naše javnosti. Ako to zastupnici Ćudić i Kojović ne znaju, ovim putem ih obavještavamo. Ukoliko nisu kapacitirani da predložene zakone usklade sa Ustavom i procedurama koje su propisane, AM SDA Sarajevo će pružiti potrebnu pomoć. Pozivamo u svakom slučaju zastupnike Naše stranke da javnost ne dezavuišu o razlozima zbog kojih zakoni nisu dobili podrsku. U nekoliko su drugih primjera bili veoma konstruktivni tokom rada u Skupštini Kantona Sarajevo te se nadamo da će tako i nastaviti", ističe se u saopćenju.