BiH
40

Ashton: Razočarana sam, bh. lideri nisu uradili ništa u posljednjih šest mjeseci

Piše: J. Hadžiahmetović
Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton sastala se danas sa članovima Predsjedništva BiH i poručila bh. liderima da ništa nije urađeno nakon njene posljednje posjete našoj zemlji.
Catherine Ashton (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Catherine Ashton (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ashton je zajedno sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u BiH boravila krajem oktobra prošle godine.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ponovo u predivnom Sarajevu. Hillary i ja smo tada boravile u BiH da prenesemo jednu izuzetno bitnu poruku, a to je da se traži djelovanje političkih lidera zemlje. Tada sam rekla da smo u potpunosti opredijeljeni za BiH i da je želimo vidjeti kao jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu i multietničku zemlju", kazala je Ashton na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prije šest mjeseci, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije je kazala da evropsku budućnost BiH želi učiniti stvarnom i zatražila da se ode dalje od domaćih podjela i političkog rivalstva. U suprotnom, dodala je, BiH će zaostati za drugim zemljama u regiji.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Neće vas iznenaditi što ću reći da sam duboko razočarana što nije ostvaren nikakav napredak od moje posljednje posjete. EU je održala svoju riječ i osigurala svu neophodnu podršku kroz sjajnu delegaciju na čelu sa Peterom Sorensenom i kroz napore komesara za proširenje EU Stefana Filea, koji je ovdje bio prošle sedmice da pomogne u nastojanjima da se izvrši presuda Suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'. Ja zaista dijelim Stefanovo žaljenje što političke stranke nisu pretočile deklarisano opredjeljenje u konkretno djelovanje. Umjesto toga, fokusirali su se na stranačke i etničke interese", kazala je Ahston.

Ona je dodala da pitanje izvršenja presude "Sejdić-Finci" neće nestati već će postajati sve hitnije.

"Samo će napredovanje u pogledu izvršenja te presude omogućiti EU da stavi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, kako bi ova zemlja mogla podnijeti zahtjev za članstvo. Čvrsto sam uvjerena u evropsku budućnost BiH. To je ono što građani ove zemlje žele i zaslužuju. Ljudi žele vidjeti kretanje naprijed, žele vidjeti zemlju u kojoj se njihova prava poštuju, žele vidjeti da se hitni izazovi, kao što su privreda, radna mjesta i radna prava, efikasno rješavaju", kategorična je Ashton.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ona je od građana BiH zatražila da političke lidere ove zemlje učine odgovornijim.

"Pozivamo političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost zajedno i djeluju. Molim vas da ne dovodite svoju zemlju i vašu evropsku budućnost u rizik. Želimo vidjeti uspješnu BiH. Vratila sam se u najkraćem mogućem roku da ponovim tu poruku. Ali, kao i bilo gdje u svijetu, uspjeh počinje kod kuće. Želim uspjeh ljudima u ovoj zemlji", kazala je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton.