Vijeće roditelja Djece Sarajeva
0

Arziji Mahmutović izglasano nepovjerenje

Sarajevo-x.com
Na sjednici Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva, održanoj 14. aprila 2010. godine, izglasano je nepovjerenje Arziji Mahmutović, sadašnjoj direktorici ustanove.

Na sjednici na kojoj se raspravljalo o odluci v. d. Upravnog odbora ustanove o imenovanju Arzije Mahmutović na poziciju v. d. direktorice ustanove, do rezultata konkursa objavljenog u nedelju 11. aprila, većinom glasova (12 za, tri suzdržana) donesena je odluka o neizglasavanju povjerenja sadašnjoj direktorici ustanove, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća roditelja.

Roditelji su usvojili mišljenje da trenutna situacija u Ustanovi Djeca Sarajeva otvara mnoga pitanja, te iskazali generalno nezadovoljstvo načinom upravljanja tom institucijom.

Svjesni svojih prava i obaveza u punom kapacitetu, roditelji ovim putem žele prenijeti svoj stav u javnost i finalno prekinuti situaciju u kojoj se konstantno pojavljuju pitanja na koja niko od relevantnih institucija i organa ne daje odgovor.

U nadi da će ova odluka biti motivator za pokretanje novog razdoblja u funkcionisanju JU Djeca Sarajeva, te dovesti do razjašnjenja sporne situacije vezane za konkurs za članove Upravnog odbora ustanove, zvanično izabrani predstavnici roditelja u Vijeću, te njihovi predstavnici u UO ustanove planiraju poduzeti mjere pri osiguravanju legalnosti procesa kandidiranja i odabira finalnog kandidata za poziciju direktora/ice ustanove prema već pomenutom konkursu.

Ova odluka donesena je na osnovu više pokazatelja o mobbingu unutar ustanove, kao i na osnovu sumnji o zloupotrebi položaja sadašnje direktorice.

Kako saznaje Sarajevo-x.com roditelji planiraju uvesti klauzulu kojom bi sve prijave za mjesto direktora ustanove predavale i v. d. Upravnom odboru, a ne kao do sada isključivo ustanovi. Time bi se smanjila mogućnost manipulacija, tvrde roditelji.

"Djeca i dalje borave u istim, lošim uslovima. U JU Djeca Sarajeva se ništa nije popravilo. Odlučili smo izglasati nepovjerenje direktorici Mahmutović jer u toku njenog mandata ima mnogo otvorenih pitanja, nerazjašnjenih i sakrivenih stvari i sumnjamo da bi bilo pozitivno da ona ostane na funkciji", istakao je za Sarajevo-x.com jedan od roditelja pri Vijeću roditelja JU Djeca Sarajeva.