BiH
0

Arnaut predao akreditive guvernerki Australije

Sarajevo-x.com
Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Damir Arnaut predao je 30. septembra 2010. godine akreditivna pisma guvernerki Australije Quentin Bryce.

Tokom razgovora ambasadora Arnauta i guvernerke Bryce, upriličenog nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama, ocijenjeno je, uz konstataciju da su do sada realizirane posjete Australiji iz BiH na najvišem i visokom nivou, da je potrebno intenzivirati razmjene posjeta, kako radi unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja tako i radi brojne bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji.

Ambasador Arnaut je informirao guvernerku Bryce da će se fokusirati na unapređenje ekonomske saradnje između BiH i Australije, a naročito na povećanje izvoza iz BiH u ovu zemlju, gdje je najveći potencijal za unapređenje izvoza u prehrambenoj industriji.

Guvernerka Bryce je izrazila naročit interes za situaciju u BiH, te istakla opredijeljenost Australije za produbljivanje odnosa sa BiH na svim poljima. Pozvala je ambasadora Arnauta da tokom mandata održi što više predavanja na australijskim pravnim fakultetima, naročito na temu međunarodnog humanitarnog i krivičnog prava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.