Hiljade km daleko od rodne grude
0

Dan državnosti BiH proslavljen i u Australiji

Sarajevo-x.com
Dan državnosti BiH, 25. novembar, proslavljen je, kao i prethodnih godina, i u dalekoj Australiji, tačnije u Melburnu. Iako dvadest hiljada kilometara daleko od rodne grude, Bosanci i Hercegovci koji žive u Australiji svake godine obilježavaju ovaj najznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine.

Ove godine proslava je bila priređena iz dva dijela. U petak, 26. novembra Vijeće bh. organizacija Australije upriličilo je akademski forum sa uspješnim Bosancima i Hercegovcima, sa onima koji su ostvarili izvanredne uspjehe u oblasti ekonomije, nauke, medicine, medija, umjetnosti i sporta.

Aktivan učesnik foruma bio je novi ambasador BiH u Australiji, dr. Damir Arnaut. U subotu, 27. novembra u fenomenalnom ambijentu skupilo se više od 600 gostiju iz cijele Australije s ciljem da se obilježi i proslavi najznačajniji datum u historiji naše domovine.

Među specijalnim gostima bili su ambasador Arnaut, Edhem Husić, član Federalnog parlamenta Australije (prvi Bosanac u historiji te institucije), te ekipa NTV Hayat koju je predvodio Adnan Rondić.

Na ulazu u salu gosti su dočekani sa osmijehom prelijepih djevojaka obučenih u narodnu nošnju, a unutar sale priređen je mali muzej posvećen Bosni i Hercegovini i upravo taj kutak bilo je najdraže mjesto za fotografisanje.

Program obilježavanja Dana državnosti priređen je u stilu spajanja multikulturalizma Australije sa duhom Bosne i Hercegovine, a posebnu draž dao je nastup aboridžinskog umjetnika, koji je ogrnuo zastavu BiH.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za njihov doprinos u razvoju i afirmaciji bh. dijaspore u Australiji.