Dobio odgovor
12

Arnaut: HDZ i SNSD blokiraju rad Istražne komisije za pravosuđe

I. Č.
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Arnaut, SBB-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćio je kako su, sudeći prema odgovoru koji je dobio na zastupničko pitanje, HDZ i SNSD odlučili blokirati rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu, a time i odluku Doma kojom je ta komisija uspostavljena.

"Marin Vukoja odbija sazvati konstituirajuću sjednicu Istražne komisije jer HDZ i SNSD nisu imenovali članove u tu komisiju, uz tvrdnju da Poslovnik nalaže da struktura članova svake konkretne komisije, uključujući i ovu, bude proporcionalna veličini Klubova poslanika", saopćio je Arnaut.

Navodi, međutim, da poslovnik nalaže proporcionalnost isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim komisijama Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, sa preciznom tabelom, od 18. decembra 2018. godine.

"Vukojino pozivanje na isti član Poslovnika na koji se prije devet mjeseci pozvala Krišto, ali sa potpuno suprotnom interpretacijom, pokazuje svu neprincipijelnost HDZ-a i uopće pristup te stranke pravnim pitanjima po principu 'pravna norma je ono što mi u datom trenutku odgovara'", stoji u saopćenju Arnauta.

U nastavku saopćenja navodi da u Domu djeluje čak devet poslaničkih Klubova različitih veličina i da je jasno da se proprocionalnost nikako ne može postići u svakoj pojedinačnoj komisiji, već samo kroz ukupan broj članova svih komisija.

"To potvrđuje i sastav svih ranijih komisija, kako stalnih, a posebno privremenih. Primjera radi, Istražna komisija za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH je od ukupno 6 članova imala dva člana iz SDA, po jednog iz HDZ, SNSD i DF, te Zaima Backovića koji nije ni imao poslanički Klub, a niti jednog člana iz kluba SDS, SBB, ili SDP. Identična situacija je sa svim ostalim komisijama", stoji u saopćenju.

Navodi da je Vukojina interpretacija bez presedana u 23 godine postojanja Predstavničkog doma i da je jasno da je riječ o opstrukcijama čiji je jedini cilj onemogućiti rad Istražne komisije koju je taj dom osnovao i čiju su uspostavu pozdravile Ambasada SAD i Misija OSCE-a.

"U normalnim okolnostima, ovakve opstrukcije bi postale predmet istrage nadležnog tužilaštva. U okolnostima u kojim je uopće neophodna uspostava parlamentarne istražne komisije za stanje u pravosuđu, i ovakva zlouoptreba će vjerovatno proći bez sankcija", saopćio je Arnaut.

Dodaje da se Denis Zvizdić, bošnjački član Kolegija koji je na tu funkciju izabran sa manje bošnjačkih glasova od Nermina Nikšića, preglasavanjem HDZ-a i SNSD-a, nije u stanju nositi se sa nasrtajima na nadležnosti Doma kojim predsjedava.

"Neophodno je da sam Dom u što skorijem roku sam sebi vrati nadležnosti koje mu Krišto, Radmanović i Vukoja pokušavaju oduzeti", zaključuje Damir Arnaut.