O ostavkama u SBB-u
1.3k

Arnaut: Ako su problem helikopter i Zukorlić, zašto iz Vlade nije izbačen samo NiP?

A. D.
Damir Arnaut
Damir Arnaut
Zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut potvrdio je za Klix.ba da je razlog njegovog podnošenja ostavke na funkcije potpredsjednika i člana Predsjedništva SBB-a odluka o rušenju Vlade Kantona Sarajevo i uvođenje SDA u tu vladu.
"U takvim okolnostima smatram da ne mogu efikasno obavljati te funkcije, posebno jer ne mogu odgovoriti na pitanja drugih članova SBB-a zašto je to bilo neophodno. Članovi od nosilaca rukovodećih pozicija očekuju te odgovore, kao što ih i ja kao član SBB-a očekujem", kazao je Arnaut za naš portal.

On ističe da su mu nejasna obrazloženja aktuelnog rukovodstva SBB-a o odluci o rušenju Vlade Kantona Sarajevo.

"Ako su helikopter i budžet, ili ovo što Komšić govori o Zukorliću, bili glavni problem, zašto nije izbačen samo NiP, da ostane petorka (plus Nikšić i Marjanović) i Vlada sa 18 ruku, ali i dalje na osnovu programa od 300 tačaka? Umjesto toga, izbacuju se četiri stranke – i NiP i SDP i Naša stranka i NLB, i ova dva nezavisna – a bez ikakvog programa se uvodi SDA, sa kojom definitivno nema više od 18 ruku, a i to je upitno", tvrdi Arnaut.

Upitali smo ga zašto misli da je uopće došlo do sklapanja koalicije ova tri lidera i zašto sada.

"Koalicija SDA-DF-SBB je sklopljena u maju i tada sam na predsjedništvu SBB jedini glasao protiv, jer smatram da je davanjem kontrolnog paketa SNSD-u i HDZ-u u Domu naroda SDA obesmislila svaku priču o reformama u ovom mandatu. No, tada sam također rekao da mi je posebno bitno da se ničim ne smije dovesti u pitanje opstojnost Vlade KS, jer je to strateško pitanje, ne samo jer je ta Vlada uradila više nego ijedna vlada u BiH od Dejtona do danas, već i zato što opstojnost ove vlade ima implikacije za cijelu državu. Naime, Vlada KS je bila primjer vlasti po onoj američkoj Lincolnovoj izreci – vlada građana, od građana, za građane – i ta klica ima potencijal da se raširi po cijeloj zemlji. SDA zbog toga tu klicu – ili virus, kako to oni vide – hoće da satare u korijenu", istaknuo je Arnaut.

On je potcrtao da je tada dobio uvjeravanja da se koalicija odnosi isključivo na državni i federalni nivo i da neće ugroziti Vladu Kantona Sarajevo. No jučer, kako ističe, Bakir Izetbegović kaže da je i Kanton Sarajevo dogovoren u maju.

Arnauta smo pitali za komentar na tvrdnju lidera SDA Bakira Izetbegovića da je smjenu Vlade KS dogovorio s predstavnicima međunarodne zajednice, budući da je poznato da su Američka i Britanska ambasada stajale iza Vlade KS, dok je specijalni predstavnik SAD-a Palmer nju u Senatu istaknuo kao svijetli primjer.

"Sa SAD-om i Velikom Britanijom definitivno nije! Da li je Izetbegović nešto dogovarao s Turcima, Arapima, čak i Rusima, ili pak drugim režimima, zaista ne znam", rekao je Arnaut.

Facebook