BiH
238

Arijana Saračević-Helač: Ni Karadžić nije uništio BHRT, a sada je ta kuća na početku mraka

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Upravni odbor Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa, zbog neriješenih dugovanja entitetskih emitera i neriješenog problema finansiranja javnog servisa. Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helač za Klix.ba ističe da je neprihvatljivo da se prekine emitiranje, jer se to nije dogodilo ni u ratu.

"Postojanje BHRT-a je bitno po opstanak države. Karadžić u ratu nije uništio ovu kuću, pa to ne smijemo dopustiti danas bilo kome. Posljednji je sekund da se iskoriste sve zakonske i demokratske mogućnosti. U protivnom, bojim se da je 30. juni početak mraka ove kuće. Ne mogu to da prihvatim, u ime 39 poginulih kolega tokom agresije, u ime desetina ranjenih, u ime nas 168 radnika koji smo je spasili i omogućili njen rad i u miru", istakla je Saračević-Helač za Klix.ba.

Zadnjeg dana juna ističe ugovor o trenutnom modelu finansiranja, odnosno naplati RTV takse putem telekom operatera. U slučaju da državni parlamentarci do kraja juna ne riješe problem s finansiranjem BHRT-a, BiH će postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

"U pitanju je demonstracija nepoštivanja zakonskih obaveza u parlamentarnim klupama. Za trenutno stanje kriva je politika, a uprava se uplela u mrežu i nemoćna je, iako tu ima onih koji su po zadatku", naglašava Saračević-Helač.

BHRT definitivno nikada nije bio u težoj situaciji, a čini se da je prošlo vrijeme prolongiranja i odlaganja rješenja za ovu TV kuću. Od sada je samo ili mrak ili oporavak.