{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Arhitekti trebaju prosvijetliti političare, zato smo u Sarajevu"

F
7.9.2012. u 14:07
2
11
"Arhitekti trebaju prosvijetliti političare, zato smo u Sarajevu"
2
"Arhitekti trebaju prosvijetliti političare, zato smo u Sarajevu"
François Lamy
Ne postoji jedna jedinstvena vizija metropole. Taj ogroman prostor objedinjuje u sebi različite dijelove kojima trebamo različito pristupati. Moramo promišljati o prekomponiranju gradova u budućnosti da bismo izjednačili nedostatak ravnoteže, te omogućili bolji život ljudi u njima, istaknuo je danas u Sarajevu ministar za pitanja grada u vladi Francuske François Lamy.
Lamy je održao uvodni govor na današnjem otvaranju Prvog foruma urbanizma u Sarajevu, čiji je cilj razmatranje razvoja gradova u budućnosti.

On je novinarima govorio o projektu Velikog Pariza koji postoji više od stotinu godina, ali se u praksi na njemu radi posljednjih 30 godina, a veoma ubrzano posljednjih deset godina. Ocjenjuje da je riječ o velikom projektu, izuzetno važnom za prijestolnicu Francuske, koja broji oko 12 miliona stanovnika.

"Našli smo način da okupimo urbaniste i arhitekte da bismo radili skupa na zajedničkim ciljevima i pokušali riješiti nejednakosti na teritoriji Pariza. Sve one lomove koji postoje u organizaciji prostora nastojimo pomiriti. To je proces koji evaluira, to je ono što se sada dešava u Parizu i nadam se da će ovaj forum u Sarajevu biti dodatni poticaj izgradnji Pariza i Sarajeva", kazao je on.

Izjavio je da su u Parizu posebno usmjereni na rješavanje pitanja gradskog transporta, naglašavajući da će biti potrebne različite inovacije da bi se ujedno osnažio i unaprijedio i ekonomski dio grada.

Lamy potcrtava da je za veliki projekt usmjeren na reorganizaciju ogromnog prostora potrebno osigurati da u njemu učestvuju i politički zvaničnici, na kojima je donošenje odluka u svakodnevnom životu.

"Potrebno je da oni budu upućeni u sve teškoće organiziranja takvog prostora, da se vode debate, te da se u njih uključe urbanisti i arhitekti čija je zadaća da gledaju u budućnost, a istovremeno da vide viziju i prosvijetle političare u tom kontekstu. Upravo radi toga smo nastojali da Sarajevo bude mjesto na kojem će se okupiti francuski i bh. arhitekti da bi zajedno promišljali o takvim vizijama", zaključio je François Lamy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: