BiH
26

Arapović: Tamo gdje je stvarna politička moć, tamo nema žena

FENA
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Ideološki spektar i rodno pitanje u političkom životu Bosne i Hercegovine“, tema je predavanja koje je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održao bh. politolog Adis Arapović.

Polazeći od toga da je izostanak demokratizacije unutar političkih stranaka determinirao potiskivanje na periferiju i rodno pitanje na nivou ukupnog društvenog diskursa, Arapović je naglasio da je bh. društvo iz "hiljadugodišnje historije totalitarizma uskočilo u pseudo-liberalizam post-ideološkog tipa s primjesama najgoreg ultra-kapitalizma".

"Da bi mi stigli tu historijsku prazninu od par stotina godina, spram Evrope, mi moramo živjeti brže, što uključuje adekvatnu ulogu žene u društvu", smatra Arapović.

Pojasnio je da zastupljenost žena u parlamentima BiH već godinama ne prelazi cifru od 20 posto, uprkos tome što izborno zakonodavstvo nalaže da bude 40 posto žena na listama, završetkom izbora mi u najboljem slučaju dobijemo do 20 posto žena u parlamentima.

U evropskom parlamentu nivo od 20 posto učešća žena zabilježen je posljednjeg puta 1989. godine, a do danas udio žena je narastao 50 posto.

"U najljepšoj interpretaciji, mi danas živimo evropsku '89. godinu, u kontekstu ravnopravne zastupljenosti spolova, a onda iza toga dolazi priča o proporcionalnoj političkoj moći", naglasio je on.

Sama zastupljenost ne znači ništa, stav je Arapovića, jer u bh. parlamentima ima 17 posto žena, ali zato u vladama ima ispod 15 posto, na čelima političkih stranaka ima nula posto, na potpredsjedničkim mjestima političkih stranaka također ispod 15 posto.

"Tamo gdje je stvarna politička moć, zaista tamo nema žena, a ako ih i ima one su samo produžena ruka partijskog alfa-mužjaka", naglašava on.

Po mišljenju Arapovića, nema drugog načina, osim da žene same izbore poziciju koja im historijski pripada.

"Mi možemo samo čekati 200 godina da se desi ono što je i nužno, pod pritiskom evropskih integracija, globalizma i generalno, pobjede liberalizma, a također možemo u 10 do 15 godina barem nominalno, statistički stići Evropsku uniju, ili biti dobri đaci i prepisati najbolje iz te zapadne civilizacije kojoj stremimo", zaključio je Arapović.

Predavanje je održano u okviru ciklusa predavanja "Neko je rekao feminizam“ koji organizira Sarajevski otvoreni centar sa svojim partnerima.