Dani RS u Srbiji
1.1k

Aplauz u Beogradu na Dodikovu izjavu: Ne odustajem od sna da Srbija i RS postanu jedno

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prisutni u Narodnom pozorištu u Beogradu, a među kojima su bili i brojni državni funkcioneri susjedne Srbije, aplauzom su pozdravili izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je kazao da ne odustaje od sna da Srbija i RS postanu jedno.

Dodik je sinoć uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja u Narodnom pozorištu u Beogradu otvorio tradicionalnu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".

Kako prenosi RTRS, otvaranju manifestacije prisustvovali su ministri dvije vlade, kao i brojne zvanice i gosti iz privrednog, javnog i kulturnog života manjeg bh. entiteta i Srbije.

Dodik je otvarajući manifestaciju rekao da razmišlja o tome da li Republika Srpska treba da se predstavlja u Srbiji, kada ona pripada Srbiji kao što Srbija pripada RS-u, kada su jedno, kada u njima živi jedinstveni srpski narod.

"Mi smo Srbi, mi smo jedno, naš identitet je jedno, naš jezik i pismo su jedno, naša vjera je jedno", rekao je Dodik.

On je kazao da u regionu nema mira i stabilnosti bez mirne i prosperitetne Srbije i da je manji bh. entitet zagledan u Srbiju, koja joj je uvijek pomagala i bila uz svoj narod u RS-u, čak i kada su to mnogi osporavali.

"Ne odustajem od svojih snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno, želim Srbiji i RS-u sve najbolje", poručio je Dodik.

Njegove neodsanjane snove prisutni su pozdravili gromoglasnim aplauzom. Zanimljiva je činjenica da su u sali Narodnog pozorište u Beogradu bili i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministrica pravde Srbije Nela Kuburović i brojni drugi.

Dodik je pozvao Srbe da se okupe i uključe u izradu Deklaracije o očuvanju srpskog identiteta, koju je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.