|

Apel bh intelektualaca za promjenu Ustava BiH

Apel bh intelektualaca za promjenu Ustava BiH
0
F
FENA
18.2.2011. u 19:24
31
komentara
0

dijeljenja
Apel bh intelektualaca za promjenu Ustava BiH Foto: Arhiv
Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", najavljenoj u Sarajevu za nedjelju, 20. februara, bh. javnosti će biti predstavljen apel stotinu intelektualaca iz zemlje i dijaspore koji zahtijevaju ubrzanu obnovu cjelovite, multietničke, funkcionalne, održive, prosperitetne i evropske države jednakopravnih građana i ravnopravnih naroda, demokratske Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas.
Apel su potpisali univerzitetski profesori, naučnici, književnici i umjetnici iz zemlje i dijaspore te uputili članicama UN-a, NATO-a, OSCE-u, državama i Parlamentu Evropske Unije, Vijeću Evrope, komesarima Evropske Unije, SAD, Japanu, Organizaciji Islamske Konferencije (OIC), BRIC - Brazilu, Ruskoj Federaciji, Indiji i Kini, Upravnom odboru PIC-a i OHR-u.

Potpisnici se zalažu za donošenje novog bh. Ustava jer smatraju da je zaustavljanje rata gotovo jedino pozitivno dostignuće Dejtonskog sporazuma, a da su svi kasniji događaji pokazali izostanak uspostave BiH kao funkcionalne demokratske države.

"U prilog našoj konstataciji o neodrživosti ovakvog stanja govori ocjena Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj je ustavni sistem u Bosni i Hercegovini diskriminatorski i protivan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima", apeluju.

To znači da su neophodne korjenite promjene odnosno ponovna izgradnja cjelovite, multietničke, funkcionalne i evropska države Bosne i Hercegovine koja je "strateški i brutalno razorena u Daytonskom sporazumu".

Među inicijatorima apela su: Jakob Finci, Jure Galić, Tarik Haverić, Tomislav Išek, Milorad Krunić, fra Luka Markešić, Dejan Milošević, Nedžad Mulabegović, Muris Osmanagić, Branislava Peruničić, Vladimir Premec, Sretko Radišić i Abdulah Šarčević.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...