BiH
0

Stranka za BiH, SDU i LDS potpisali apel za zaustavljanje podjele BiH

FENA
Beriz Belkić (Foto: Arhiv)
Beriz Belkić (Foto: Arhiv)
Predstavnici Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije BiH i Liberalno demokratske stranke BiH potpisali su danas u Sarajevu "Apel za zaustavljanje podjele BiH kroz suspenziju Dejtonskog sporazuma, narušavanje vladavine prava, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i osiguravanje mira i stabilnosti u BiH i regionu".

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da je ovo apel domaćoj i međunarodnoj političkoj javnosti koji ide u pravcu skretanja pažnje i poziva na akciju međunarodnih i domaćih političkih aktera na zaustavljanju jednog vrlo opasnog procesa koji je prisutan već duže vrijeme.

Belkić je podsjetio da su se krajem januara oglasili ovim apelom i uputili ga relevantnim domaćim političkim faktorima, prije svega svim političkim partijama u BiH, nevladinim organizacijama i relevantnim međunarodnim faktorima.

"Pozvali smo sve one koji smatraju da smo u pravu i koji na isti način doživljavaju ove procese da nam se pridurže u akciji zaustavljanja ovakvih procesa. Do sada su se našem pozivu odazvale ove dvije političke stranke i to je sada naš zajednički dokument", kazao je Beklić.

Po njegovim riječima, stranke koje imaju aspiraciju da preuzmu vlast u ovoj zemlji naredne četiri godine uopće ne reagiraju na ove pojave.

"Ne upozoravaju na ove procese, niti su se na ovaj naš apel odazvali - niti su se oglasili, komentirali, jednostavno tišina", kazo je Belkić.

Predsjednik LDS-a BiH Bojan Zec Filipović je pozvao Predsjedništvo BiH, koje ustavno ima ovlasti i obaveze da djeluje u smislu vanjske i odbrambene politike, da donese neophodnu odluku koja bi deblokirala našu poziciju u MAP-u i približila BiH karak naprijed ka punopravnom članstvu u NATO-u.

"Jedino suštinsko i ozbiljno pitanje za ovu zemlju jest da što prije deblokira svoju poziciju u evropskim i evroatlantskim integracijama", kazao je Zec Filipović.

Također, dodao je, Predsjedništvo treba da "izađe s imenom mandatara" koji će onda pokušati da osigura većinu u Predstavničkom domu PSBiH, te da kao formalni podnosilac budžeta podnese prijedlog budžeta za 2011. prije 31. marta.

Dopredsjednik SDU-a BiH Miro Lazović je kazao da "OHR i međunarodna zajednica trebaju svoju pasivnu poziciju, koju pokazuju u posljednjih godinu dana, promijeniti u aktivan smjer na način da se BiH što prije integriše u EU na principima evropskih standarda".

"Tražimo od EU da evropske standarde nametne kao rješenje za sva ona pitanja koja su predmet sporenja unutar BiH", kazao je Lazović.

Ističući da državna imovina jeste krucijalno pitanje, Lazović je kazao da OHR treba uknjižiti državnu imovinu, putem Bonskih ovlasti, na državu, a da se onda otvore dogovori i razgovori o eventualnom korištenju te imovine na nižim nivoima.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović je kazao da smisao ovog apela jeste ukazivanje na dramatičnost političke situacije u BiH i potrebu konkretne političke akcije svih političkih subjekata.

„Odavno BiH, praktično od '92. godine, nije bila u težoj političkoj situaciji imajući u vidu sve ove tendencije političke destrukcije. Nažalost, u svemu tome više od četiri mjeseca političke stranke koje su dobile legitimitet za formiranje vlasti nisu niša učinile niti u pogledu konstituiranja vlasti, niti u pogledu zaustavljanja ove erozije i destrukcije BiH“, kazao je Halilović.

Da je to tako, dodao je, govori čitav niza aktivnosti onih koji to čine, a najnoviji primjer je donošenje zakona o katastru u RS-u.

„Naprosto, došlo se u situaciju da treba reći dosta. Da je tako nedvosmisleno govori i otvoreni apel bh. intelektualaca, univerzitetskih profesora, naučnika, književnika i umjetnika iz zemlje i dijaspore koji su ovih dana uputili i koji na sličan način ukazuju na destrukciju temeljnih vrijednosti na kojim je BiH zasnovana i potrebu da se što prije nešto učini i od međunarodne zajednice i od domaćih političkih snaga“, kazao je Halilović.