BiH
0

Antonov AN 124 ponovo sletio u Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros je po drugi put sletio jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu Antonov AN 124.

Ukrajinski Ruslan ovog puta je došao po vozila i opremu koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva koristile u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor".

Podsjetimo, Antonov AN 124 prvi put je na Sarajevski aerodrom sletio 16. aprila izazvavši veliku pažnju lokalnih medija i stanovnika, budući da jedan tako veliki avion ranije nije viđen na pisti Sarajevskog aerodroma.

U Sarajevo je tada dopremio 15 vozila i veliku količinu opreme koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva, raspoređene u BiH, koristile u vojno-pokaznoj vježbi "Brzi odgovor", koja je trajala do 28. aprila.

Trupe EUFOR-a i Oružane snage BiH su u sklopu ove vježbe demonstrirale spremnost djelovanja u slučaju kriznih situacija.

Antonov AN 124 je drugi najveći teretni avion na svijetu, nakon AN 225. Težak je 175 tona, a može ponijeti 80 tona tereta. Koristi se za strateški prijevoz tereta koji ne može biti isporučen u manjim avionima. Za slijetanje aviona impresivne veličine, uposlenici Sarajevskog aerodroma morali su izvršiti posebne pripreme piste i manevarskih površina.