{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov AN 124 sletio na Sarajevski aerodrom

16.4.2013. u 08:25
9
39
Jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov AN 124 sletio na Sarajevski aerodrom
9
Jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov AN 124 jutros je sletio na Sarajevski aerodrom, a prizor njegovog slijetanja prisutne novinare i stanovnike okolnih naselja je ostavio bez daha.
Grdosija teška 175 tona sletjela je kako bi dopremila vozila i teret za snage iz Ujedinjenog Kraljevstva koje učestvuju u vježbi EUFOR-a "Brzi odgovor 2013.".

Slijetanje impozantnog aviona privuklo je veliku pažnju novinara koji su u velikom broju ispratili dolazak aviona koji može ponijeti 80 tona tereta.

Antonov AN 124 je najveći serijski teretni avion na svijetu i drugi najveći teretni avion na svijetu uopšte, nakon Antonova AN 225. Avion nazvan Ruslan je sve do proizvodnje AN 225 bio najveći transportni avion na svijetu, a u Sarajevo je jutros dopremio 15 vozila i veliku količinu opreme koja će služiti snagama Ujedinjenog Kraljevstva tokom vojne vježbe "Brzi odgovor 2013".

Slijetanje AN 124 na Sarajevski aerodrom je i za pripadnike EUFOR-a u BiH bio veliki događaj.

Brigadirka Odette Hardcastle, načelnica Odjela za logistiku glavne komande EUFOR-a, priznala je da je veoma uzbuđena te da se ovakav događaj ne dešava svaki dan, čak i kada, kao ona, služite u Kraljevskom zrakoplovstvu.

"Dolazak Antonova nam omogućava da uvježbavamo raspoređivanje snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva koje su dio rezervnih snaga EUFOR-a", kazala je Hardcastle.

Vježba "Brzi odgovor" trajat će do 28. aprila i njome će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da uspješno aktivira, brzo rasporedi i integrira čete.

"Iako se broj trupa EUFOR-a u BiH smanjio, naše snage su restruktuirane na taj način da su nam osigurane tzv. trupe iza horizonta, što nam omogućava da u slučaju potrebe brzo raspoređujemo trupe u BiH. EUFOR je zadržao sposobnost da podrži mir i sigurnost u BiH i stalno ulaže napore na ojačavanju Oružanih snaga BiH kroz naš program osposobljavanja i obuke. Cilj ovog programa je da se OSBiH nastavljaju razvijati na nivou potrebnom za EU integracije", izjavio je brigadni general Jozsef Szpisjak, načelnik Štaba snaga EU u BiH.

Tokom vježbe "Brzi odgovor" trupe OS BiH će, također, biti angažovane kako bi se unaprijedio nivo njihove obučenosti i interoperabilnosti na međunarodnom nivou.

"Tokom vježbe na raznim lokacijama širom BiH doći će do primjetnog povećanja pokreta vojnih trupa. EUFOR želi objasniti javnosti u BiH da povećanje pokreta vojnih trupa nije ništa zbog čega bi trebalo brinuti jer se radi o rutinskoj vojnoj vježbi", kazao je Szpisjak

Antonov AN 124 je trebao sletjeti jučer, ali je njegov dolazak otkazan zbog kvara na jednom od motora. U Sarajevu će se zadržati samo nekoliko sati.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: