{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu

4.2.2014. u 11:16
2
39
Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu
2
Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu
Ante Sučić
Prije nekoliko dana, 27. januara, navršilo se 28 godina od smrti bivšeg gradonačelnika Sarajeva Ante Sučića, u čijem je mandatu, od 1975. do 1981. godine, Sarajevo dobilo organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.
Sučić je značajno doprinio da Sarajevo dobije Olimpijadu 1984. godine, a jedan je i od najzaslužnijih ljudi za to što je organizacija ZOI-ja bila tako uspješna, budući da je obavljao i funkciju predsjednika Izvršnog odbora Organizacionog komiteta ZOI '84, te je prvenstveno bio zadužen za izgradnju sportskih objekata.

Karijeru je počeo u preduzeću "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu, a nakon toga je došao i na funkcije predsjednika Opštine Novo Sarajevo, te generalnog direktora Željezničko-transportnog preduzeća Sarajevo.

Na obje funkcije se pokazao kao uspješan, budući da je Novo Sarajevo u vrijeme njegovog mandata doživjelo snažan razvoj, koji se ogledao u izgradnji stambenih, ali i privrednih objekata, među kojima su i Energoinvest i Unioninvest. Kao direktor ŽTP-a je doprinio da to saobraćajno preduzeće postane ugledno i savremeno za ono vrijeme.

Ante Sučić je rođen 1929. godine u Olovu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Preminuo je 27. januara 1986. godine i od tada se svake godine, na taj dan, na gradskom groblju Bare okupe njegovi prijatelji i svi oni koji znaju cijeniti ono što je Sučić uradio za ovaj grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: