{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu

4.2.2014. u 11:16
2
39
Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu
2
Ante Sučić, gradonačelnik u čijem je mandatu Sarajevo dobilo Olimpijadu
Ante Sučić
Prije nekoliko dana, 27. januara, navršilo se 28 godina od smrti bivšeg gradonačelnika Sarajeva Ante Sučića, u čijem je mandatu, od 1975. do 1981. godine, Sarajevo dobilo organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.
Sučić je značajno doprinio da Sarajevo dobije Olimpijadu 1984. godine, a jedan je i od najzaslužnijih ljudi za to što je organizacija ZOI-ja bila tako uspješna, budući da je obavljao i funkciju predsjednika Izvršnog odbora Organizacionog komiteta ZOI '84, te je prvenstveno bio zadužen za izgradnju sportskih objekata.

Karijeru je počeo u preduzeću "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu, a nakon toga je došao i na funkcije predsjednika Opštine Novo Sarajevo, te generalnog direktora Željezničko-transportnog preduzeća Sarajevo.

Na obje funkcije se pokazao kao uspješan, budući da je Novo Sarajevo u vrijeme njegovog mandata doživjelo snažan razvoj, koji se ogledao u izgradnji stambenih, ali i privrednih objekata, među kojima su i Energoinvest i Unioninvest. Kao direktor ŽTP-a je doprinio da to saobraćajno preduzeće postane ugledno i savremeno za ono vrijeme.

Ante Sučić je rođen 1929. godine u Olovu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Preminuo je 27. januara 1986. godine i od tada se svake godine, na taj dan, na gradskom groblju Bare okupe njegovi prijatelji i svi oni koji znaju cijeniti ono što je Sučić uradio za ovaj grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: