Rješenje za BiH
4

Ante Ramljak i Denis Zvizdić danas u Sarajevu razgovaraju o krizi u Agrokoru

FENA
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Povjerenik hrvatske vlade za "Agrokor" Ante Ramljak doputovat će danas u Bosnu i Hercegovinu da bi s predstavnicima vlasti te Agrokorovih firmi u BiH razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Kako je potvrđeno Feni iz Vijeća ministara BiH, Ramljak će se danas u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predstavnicima firmi Agrokora "Ledo" - Čitluk, "Zvijezda" - Sarajevo, "Konzum" - Sarajevo, "Velpro Sarajevo" i "Superkartica" Sarajevo, a susretu će prisustvovati i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kako je potvrđeno, zbog ranije preuzetih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuju sastanku, iako je to bilo u planu.

Očekuje se razgovori o poslovanju Agrokorovih firmi u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet hiljada zaposlenih.

Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovinski lanac "Konzum" koji posluje kao samostalna tvrtka.

Najveći do poslovanja Agrokorove firme-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na razini od oko 130 miliona konvertibilnih maraka (oko 66,5 miliona eura).

Agrokorove firme u BiH pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.