BiH
1.4k

Anketa u osnovnim školama: "Koja su djeca pismenija - Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?"

Piše: L. Č.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Učenici OŠ "Meša Selimović" u Sarajevu dobili su, blago rečeno, neobičnu i prilično bizarnu anketu.

U anketi koja je podijeljena učenicima ove osnovne škole navedena su pitanja poput: "Koja su djeca najpismenija?", "Koja djeca bi najbrže naučila svirati klavir?", "Koga bi pozvao na svoju rođendansku zabavu?", "S kim bi volio sjediti u autobusu na ekskurziji?", "Za koga bi da ti bude momak/djevojka?" itd. a ponuđeni su sljedeći odgovori: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi i Nijemci.

Roditelji djece koja pohađaju ovu osnovnu školu zgroženi su ovim činom i navode kako je anketu pripremila nastavnica Engleskog jezika, samoinicijativno i bez znanja direktora škole podijelila učenicima.

Emina Ramović, nastavnica Engleskog jezika u ovoj školi u razgovoru za Klix.ba navodi kako je ova anketa dio njezinog magistarskog rada, te kako je za njeno provođenje u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i gradovima u ostalim kantonima dobila saglasnost Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo.

Pojašnjava kako je u pitanju anonimna anketa koju su djeca navodno, uz saglasnost roditelja, trebala popunjavati na času odjeljenske zajednice.

I iako ova anketa na prvu djeluje kao da je osmišljena kako bi što više produbljivala podjele, razlike, stereotipe, nacionalizam i mržnju, zanimalo nas je koji joj je krajnji cilj i čime bi autorica mogla opravdati njenu svrhu. Na upit o tome koja je zapravo tema ankete i svrha ovako koncipiranih pitanja, te šta bi ona u konačnici trebala da dokaže, Ramović nije željela dati odgovor.

"Mogu vam poslati odobrenje Fakulteta i Ministarstva da vidite o čemu se radi. Apsolutno mi nije jasno i zaista ne vidim razlog da se oko jednog magistarskog i akademskog rada pravi problem i vijest", kazala je na kraju razgovora za Klix.ba Emina Ramović.

Direktor osnovne škole Meša Selimović je u razgovoru za Klix.ba potvrdio kako nije imao uvid u sadržaj ankete, niti je znao o čemu se radi.

U fotogaleriji pogledajte na koja pitanja učenici osmog razreda osnovne škole trebaju dati odgovore.