{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Anketa u osnovnim školama: "Koja su djeca pismenija - Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?"

28.4.2015. u 12:38
1.383
488
Anketa u osnovnim školama: "Koja su djeca pismenija - Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?"
1.383
Učenici OŠ "Meša Selimović" u Sarajevu dobili su, blago rečeno, neobičnu i prilično bizarnu anketu.
U anketi koja je podijeljena učenicima ove osnovne škole navedena su pitanja poput: "Koja su djeca najpismenija?", "Koja djeca bi najbrže naučila svirati klavir?", "Koga bi pozvao na svoju rođendansku zabavu?", "S kim bi volio sjediti u autobusu na ekskurziji?", "Za koga bi da ti bude momak/djevojka?" itd. a ponuđeni su sljedeći odgovori: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi i Nijemci.

Roditelji djece koja pohađaju ovu osnovnu školu zgroženi su ovim činom i navode kako je anketu pripremila nastavnica Engleskog jezika, samoinicijativno i bez znanja direktora škole podijelila učenicima.

Emina Ramović, nastavnica Engleskog jezika u ovoj školi u razgovoru za Klix.ba navodi kako je ova anketa dio njezinog magistarskog rada, te kako je za njeno provođenje u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i gradovima u ostalim kantonima dobila saglasnost Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo.

Pojašnjava kako je u pitanju anonimna anketa koju su djeca navodno, uz saglasnost roditelja, trebala popunjavati na času odjeljenske zajednice.

I iako ova anketa na prvu djeluje kao da je osmišljena kako bi što više produbljivala podjele, razlike, stereotipe, nacionalizam i mržnju, zanimalo nas je koji joj je krajnji cilj i čime bi autorica mogla opravdati njenu svrhu. Na upit o tome koja je zapravo tema ankete i svrha ovako koncipiranih pitanja, te šta bi ona u konačnici trebala da dokaže, Ramović nije željela dati odgovor.

"Mogu vam poslati odobrenje Fakulteta i Ministarstva da vidite o čemu se radi. Apsolutno mi nije jasno i zaista ne vidim razlog da se oko jednog magistarskog i akademskog rada pravi problem i vijest", kazala je na kraju razgovora za Klix.ba Emina Ramović.

Direktor osnovne škole Meša Selimović je u razgovoru za Klix.ba potvrdio kako nije imao uvid u sadržaj ankete, niti je znao o čemu se radi.

U fotogaleriji pogledajte na koja pitanja učenici osmog razreda osnovne škole trebaju dati odgovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: