MVP BiH
0

"Angažirani svi kapaciteti na zaštiti bh. građana u Libiji"

FENA
Zoran Perković
Zoran Perković
Oko 450 do 500 državljana Bosne i Hercegovine dosad je na različite načine evakuirano iz Libije, procjena je Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVPBiH).

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove i vođa Tima za krizne situacije MVPBiH Zoran Perković, navodeći da je u Libiji trenutno oko 900 do 1.000 bh. građana.

Podsjetio je da je više od 50 posto građana koji su napustili Libiju to učinili putem dva organizirana leta - avionima BH Airlinesa, odnosno libijske aviokompanije Buraq Air.

Prema najnovijim informacijama MVP-a BiH, turski brod s oko 150 bh. državljana zbog nevremena koje je zahvatilo istočni dio Libije nije isplovio iz Bengazija, a njegovo isplovljavanje se očekuje danas oko 17.00 sati, ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile.

Ovaj brod će pristati u oko 800 kilometara udaljenoj turskoj luci Marmaris, gdje ga već očekuju generalni konzul i djelatnici Konzulata BiH u Istanbulu.

Prema zvaničnim informacijama MVP-a, sigurnosna situacija u ovom dijelu Libije je mirna.

Perković napominje da nekoliko skupina bh. radnika u Libiji čeka na evakuaciju.

Tako se u libijskom gradu Misuratiju, udaljenom oko 250 kilometara od Tripolija, nalazi dvadesetak radnika "Hidrogradnje" koji će biti prebačeni, najvjerovatnije, u pravcu grada Sirta.

Po njegovim riječima, menadžment dvije bh. kompanije donio je odluku o evakuaciji oko 100 radnika Hidrogradnje (75) i "Energoinvesta" (25) koji se trenutno nalaze u Sirtu. U vezi s tim, razmatra se mogućnost angažmana jednog aviona, te je zatraženo odobrenje za slijetanje aviona na aerodrom u Sirtu.

MVPBiH razmatra i alternativne pravce za njihovo evakuiranje i u kontaktima je s Ministarstvom vanjskih poslova R Slovenije.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan crnogorski brod uplovio je u libijske vode, te su uspostavljeni kontakti bh. kompanija s Ambasadom Crne Gore u Sarajevu i Ambasadom BiH u Tripoliju radi eventualne evakuacije dijela bh. državljana.

Iz MVP-a BiH napominju da se, u međuvremenu, Ambasadi BiH u Tripoliju za evakuaciju prijavilo oko 70 bh. državljana, te da se razmatra mogućnost da se u Tripoli pošalje još jedan avion, ukoliko to sigurnosne prilike dozvole.

Istovremeno, Ambasada BiH u Kairu uputilo je jedan autobus na egipatsko-libijsku granicu kojim bi trebalo biti evakuirano 13 državljana BiH iz grada Tobruka, te određeni broj građana zemalja iz regiona Balkana.

U tom kontekstu, MVP-u BiH je pozitivno odgovorilo na notu Ministarstva vanjskih poslova Makedonije te izrazilo spremnost da pruži potporu evakuiranju državljana te zemlje (oko 100 makedonskih državljana) i u vezi s tim dalo određene instrukcije Ambasadi BiH u Tripoliju.

Iz MVP-a BiH pozvali su građane BiH koji se nalaze u zapadnom dijelu Libije - u pojasu Tripolija da naredni dan-dva budu oprezni, te da maksimalno reduciraju kretanje, odnosno da se pokušaju držati u grupama zbog mogućnosti eskalacije nasilja u tom dijelu zemlje.

"Nema potrebe ni za kakvom panikom, ali nije na odmet da ponovimo poziv našim građanima za dodatni oprez", kazao je Perković, navodeći da je Ambasada BiH u Tripoliju ojačana s određenim brojem dodatnih djelatnika, kako bi se građani mogli informirati o ukupnoj situauciji.

Najavio je da će pri bh. Ambasadi u Tripoliju biti uspostavljen poseban telefonski broj (bit će dostupan na web-stranici Ambasade) na koji će građani moći dobiti sve potrebne informacije.

Šef Odsjeka za Afriku i Aziju u MVPBiH Ljubo Grković istaknuo je da je Tim za krizne situacije ovog ministarstva u funkciji 24 sata i da se građani u BiH mogu interesirati i dobiti informacije o stanju rodbine i prijatelja u Libiji.

U tom pogledu, na raspolaganju građanima je tel. linija 033/28 13 10, sakodnevno od 00 do 24 sata.