Zoran Perković, MVP BiH
0

"Početak evakuacije bh. državljana iz Libije priželjkujemo u srijedu"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za međunarodno-pravne i konzularne poslove i vođa Tima za krizne situacije u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH Zoran Perković danas je kazao da nema precizne podatke kada bi tačno mogla opočeti evakuacija državljana BiH iz Libije, ali da to ne očekuje ni danas.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da u Ministarstvu priželjkuju da se to desi već sutra te da su poduzete određene aktivnosti, ali da sve zavisi od libijskih vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako je dodao, intenzivno prati situaciju u Libiji i u stalnom je kontaktu s Ambasadom BiH u Tripoliju, a i Amabasada je u stalnom kontaktu s oko 750 naših državljana koji žive i rade u toj nemirima zahvaćenoj zemlji.

Perković je rekao da se, prema podacima MVP-a BiH, u Libiji nalazi od 1.200 do 1.500 građana BiH i da su među njima i radnici bh. kompanija koji se nalaze na privremenom radu u toj zemlji.

Perković je istaknuo da je s BH Airlinesom MVPBiH dogovorio da njihov najveći avion (oko 160 mjesta) odleti u Libiju čim se ukaže prilika za to te da je diplomatskim kanalima zatraženo od libijskih vlasti da dozvole prelet tog aviona u Tripoli. Međituim, kako je rekao, odgovor se čeka.

"Po informacijama koje imamo danas do 13 sati nije bilo odobrenih preleta. Međutim, posljednje, ali nezvanične informacije, pokazuju da su libijske vlasti počele odobravati te vanredne letove s ciljem evakuiranja stranih državaljana", kazao je Perković

On je dodao da je, također, jučer od kolega u Ministarstvu vanjskih poslova Turske zatraženo da pomognu izmještanje bh. građana iz Bengazija.

"Turska je uputila brod prema Bengaziju i očekuje se da u četvrtak ujutro on tamo bude. Imamo obećanja da će s turskim biti evakuirani i bh. državljani. Upućeni su i zahtjevi za tri leta iz Turske u Bengazi i također imamo i tu obećanja da će se pomoći našim državljanima", kazao je Perković.

Posebno je istaknuo da prilikom noćašnjeg napada na jednu kompaniju u Libiji u kojoj su zaposlenih bh. radnici, a zbog otuđenja imovine, nije bilo ozbiljno povrijeđenih naših građana, osim što su neki zadobili lakše tjelesne povrede usred guranja.

Dodao je i to kako izuzev ovog incidenta MVPBiH nema drugih saznanja o nastradalim i povrijeđenim državljanima BiH. Perković je rekao da je već organizirana evakuacija nešto više od 70 bh. radnika iz Misurde u Tripoli i da se radi o evakuaciji 33 radnika kompanije Širbegović i oko 40 radnika kompanije Hidrogradnja.

Radnici Energoinvesta, iz nekoliko kampova, kako je dodao, već su izmješteni u Tripoli, jer to je glavni centar za evakuiranje stranih državljana. Perković je rekao da MVPBiH ima redovan kontakt sa ambasadama susjednih zemalja i da je Ministarstvu poznato da je pet državalja BiH s radnicima hrvatskog Vijadukta u istom konvoju na putu za Tripoli.

Prema njegovim riječima, MVPBiH je, između ostalog, omogućio da državljani BiH mogu napuste Libiju bez izlaznih viza koje su tamo neophodne te je dao instrukcije našoj ambasadi da bh. državljanima prizna bilo koji dokument pošto ih većina ne posjeduje putne isprave, jer su obično ostale u sjedištima komapnija.