|

Oko 1.500 radnika iz BiH čeka na evakuaciju iz Libije

Oko 1.500 radnika iz BiH čeka na evakuaciju iz Libije
0
S
SRNA
21.2.2011. u 20:57
0
komentara
0

dijeljenja
Oko 1.500 radnika iz BiH čeka na evakuaciju iz Libije Foto: Arhiv/AFP
U Libiji trenutno boravi oko 1.500 državljana BiH, koji su u ovu zemlju došli organizovano da bi se zaposlili, a u toku su pregovori sa predstavnicima njihovih firmi da bi što prije svi bili evakuisani i prebačeni u BiH, izjavio je savjetnik ambasadora BiH u Libiji Željko Grbić.
"Grupa državljana BiH došla je u Libiju i zbog privatnih obaveza, tako da je moguće da državljana BiH ovdje ima i više od 1 500", rekao je Grbić za "Glas Srpske" i dodao da Ambasada stalno komunicira sa predstavništvima firmi koja ih obavještavaju o bezbjednosti radnika iz BiH.

On je naveo da se u Libiji trenutno nalaze radnici petnaestak firmi iz BiH, koje uglavnom posluju u oblasti građevinarstva i u elektroenergetskom sektoru.

"To su, između ostalih, firme Energoinvest, Hidrogradnja, Bosna S, GP Bosna, Grupacija Mims, Širbegović, Neimarstvo Trebinje, TTS - Bihać, Vrba, Umel-Tuzla, Teko BiH, Euroasfalt Sarajevo, HK company i Kosmos Banjaluka", precizirao je Grbić.

Prema njegovim riječima, do sada nisu dobili informacije da li je neko od državljana BiH ugrožen.

"Ne možemo reći da je ovdje situacija blistava, jer je atmosfera veoma složena. Na sreću, nismo primili nikakvu dojavu da je neko od naših državljana povrijeđen ili napadnut", rekao je Grbić i dodao da je većina aerodroma zatvorena tako da evakuacija neće biti jednostavna.

Direktor banjalučke firme "Kosmos" Slavko Petrović rekao je da ta firma u Libiji ima četiri radnika.

"Svi su za sada bezbjedni i čujemo se svakodnevno sa njima. U toku je procedura da ih već tokom prvih evakuacija vratimo iz Libije", istakao je Petrović i dodao da su njegovi radnici bili zaposleni u oblasti energetike, te da u Libiji borave oko 15 dana, a da su dvojica u Libiju otputovala prošle sedmice.

Prema nezvaničnim informacijama, u Libiji je i dvadesetak radnika preduzeća "Neimarstvo" iz Trebinja.

Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučilo je državljanima BiH da ne putuju u Libiju, a onima koji žive ili trenutno borave u toj državi da izbjegavaju javna okupljanja i da se pridržavaju mjera bezbjednosti.

Stanje u Libiji se zbog demonstracija protiv vlasti iz časa u čas dramatično pogoršava, a u antivladinim protestima proteklih dana ubijeno je oko 230 ljudi.

Državljani BiH u Libiji kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Tripoliju na broj telefona: 00 218 21 477 43 27.

Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Libiji mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Tripoliju, na navedeni broj ili novouspostavljenu info-liniju u MIP-u BiH u Sarajevu na broj telefona (033) 281 310.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.