"Natjerajmo ih da rade!"
0

Analiza Vlade TK: Ostvareno 13,88 posto ciljeva

Sarajevo-x.com
Zgrada Vlade TK
Zgrada Vlade TK
Omladinski pokret Revolt je, u okviru kampanje "Natjerajmo ih da rade!", sačinio Analizu rada Vlade Tuzlanskog kantona, uz poseban osvrt na stepen realizacije programskih ciljeva stranaka vladajuće koalicije.

Cilj analize je ukazati koliko su vladajući političari u kantonu dosljedni realizaciji političkih programa vlastitih stranaka. Osnov izrade analize bile su službene političke platforme, odnosno izborni programi stranaka vladajuće koalicije, pri čemu su u obzir uzeti politički ciljevi i obećanja koji su u nadležnosti kantona.

Iako je primijećen pomak u stepenu efikasnosti i ispunjenosti Programa Vlade TK u odnosu na vlade prethodnih mandata, važno je primijetiti činjenicu da su stranke vladajuće koalicije u znatnoj mjeri zanemarile predizborna obećanja, odnosno vlastite programske ciljeve na osnovu kojih su dobili mandat od građana. To potvrđuje podatak da su vladajuće stranke u TK od formiranja vlasti započele sa realizacijom svega 13,88 posto programskih političkih ciljeva koji su u nadležnosti kantona. Ukoliko ovaj procenat raščlanimo prema vladajućim strankama, procenti političkih ciljeva/obećanja čiju je realizaciju zapoečela Vlada TK su sljedeći:

  • SDP..............................................13,89%
  • SDA..............................................16,22%
  • NS Radom za boljitak...................11,54%

Uvažavajući činjenicu da je od uspostavljanja vlasti proteklo osam mjeseci, Omladinski pokret Revolt upozorava da je stepen realizacije političkih programa stranaka na vlasti zabrinjavajući, te da stoga ni u kom slučaju nema razloga za zadovoljstvo radom vladajuće koalicije. Napominju da su u navedene procente uračunate ne samo realizovane tačke, nego i ciljevi čija je realizacija samo započeta, što je opravdano obzirom da se radi analizi prvog dijela mandata vladajuće koalicije.

Za očekivati je da će se navedeni procenti povećavati tokom trajanja mandata, ali iz Revolta naglašavaju da je dosadašnji stepen realizacije prilično nizak, te ne obećava da će ni polovina obećanja političara na vlasti biti ispunjena tokom ovog mandata. Revolt će u narednom periodu nastaviti vršiti pritisak na vladajuće strukture kako u Tuzlanskom kantonu, tako i na ostalim nivoima vlasti, da konačno preuzmu odgovornost, te da odgovornom i efikasnom realizacijom programskih ciljeva opravdaju mandat kojeg su im građani povjerili.

Kompletnu Analizu rada Vlade Tuzlanskog kantona, uz poseban osvrt na stepen realizacije programskih ciljeva stranaka vladajuće koalicije možete pogledati na: www.oprevolt.com.