Istinomjer
0

Vlasti u RS-u ispunjavaju 11 posto od 447 obećanja

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Veliku vjerovatnoću da budu ispunjena ima svega 11 posto od ukupno 447 obećanja koja su dale vladajuće stranke u RS-u, SNSD, SP i DNS.

Slabije šanse za ispunjenost ima 33 posto obećanja datih prije izbora, dok je za njih 56 posto slaba ili nikakkva vjerovatnoća da će biti ispunjena, ukoliko se rad vlasti u RS-u nastavi ovakvom dinamikom, saopćili su danas predstavnici Udruženja građana “Zašto ne” predstavljajući izvještaj o napretku Vlade Republike Srpske u ispunjavanju predizbornih obećanja stranaka na vlasti u RS-u u okviru inicijative “Istinomjer”.

“Ono što je ispunjeno od obećanja ima status quo, tj. ne radi se o pozitivnim rezultatima, već činjenici da se nije mijenjalo ono za šta je i rečeno da se neće mijenjati”, pojasnila je koordinatorica istraživanja UG „Zašto ne“ Tijana Cvjetičanin.

Uočeno je da se obećanja ponavljaju, posebno iz oblasti energetike i infrastrukture, što je zabrinjavajuće budući da su data još prije osam godina i trebalo je da budu ispunjena još do kraja prošlog mandata.

Međutim, ponovljena su i u ovom i još nema napretka na njihovom provođenju, što je negativna strana kontinuiteta na kojem insistira aktuelna vlast u RS-u, a ima svoju negativnu stranu.

“Zbog nedostatka sredstava vlast pribjegava kreditnom zaduženju, što dugoročno ima negativne posljedice”, rekla je ona na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Istraživač UG „Zašto ne“ Anes Makul kazao je da je SNSD, što se konkretnosti tiče negdje u sredini među strankama u ovom mandatu.

SNSD je dao 24 konkretna od 232 ukupno data obećanja (10,34 posto), dok je dodatno 44 (18,97 posto) djelimično konkretnih, što dovodi do cifre od 29,31 posto ili 68 obećanja s pozitivne strane konkretnosti.

S druge strane, 112 obećanja ili gotovo polovina je ocijenjeno djelomično nekonkretnim, 45 je nekonkretno, a sedam obećanja je neutemeljeno (3,02 posto).

DNS je partija koja je najmanje konkretna u svome programu u ovoj fazi istraživanja. Ta stranka je, od ukupno datih 87 obećanja, imala samo pet konkretnih obećanja ili 5,75 posto ukupnog broja datih obećanja, a još k tome nije dao nijedno djelimično konkretno obećanje.

S druge strane, imali su 26 (29,89 posto) djelimično nekonkretnih obećanja, te 43 obećanja ili gotovo polovinu (49,43 posto) potpuno nekonkretnih obećanja.

Najveći broj neutemeljenih obećanja, čak 13, dolazi također od DNS-a.

SPRS je sa svojih 128 obećanja postavio pred sebe značajna očekivanja u smislu njihovog učešća u Vladi RS-a.

Ovu stranku predstavnici Udruženja građana “Zašto ne” optužili su za neodgovornost jer su “većinu svojih predizbornih obećanja prepisali iz susjedne države, Crne Gore, odnosno tamošnjeg SNP-a”.

“I ne samo što su prepisali obećanja već su prepisali i institucije koje i ne postoje u RS-u”, kazao je on.

Makul napominje i da bi građani trebalo više da traže od predstavnika stranaka odgovore šta su uradili u vezi s pitanjem obećanja koja su političari dali u izbornoj kampanji.