Niko ne brine o građanima
177

Analiza dešavanja u skupštini u Tuzli: Licemjerstvo, nemoral i borba za lične interese

A. K.
Zastupnici u tuzlanskoj skupštini (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u tuzlanskoj skupštini (Foto: A. K./Klix.ba)
Posljednja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj je "oborena" SDP-ova vlada, pokazala je političko licemjerstvo, nezrelost, nemoral, ali i borbu za lične interese. U takvoj igri nema mjesta za udovoljavanje dobrobiti građana.
Osam mjeseci prije održavanja općih izbora uslijedilo je "obaranje" još jednog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, na čijem čelu se nalazio premijer Kadrija Hodžić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Jednostavno obaranje vlasti u ovom kantonu posljedica je pravljenja "uknap" koalicija, što, prema riječima političkog analitičara Vehida Šehića, predstavlja prije svega dokaz nezrelosti politike.

"Sva protekla dešavanja su dokaz da mi nemamo istinsku programsku koaliciju koju vežu određene ideologije. Ovdje se prave koalicije koje su vrlo često neprirodne, a onda u periodu izbora - velikog kolača koji treba podijeliti na način dobijanja određenih mjesta u vladi, na direktorskim pozicijama te u upravnim i nadzornim odborima, imamo dešavanja kao u Tuzlanskom kantonu", kaže Šehić za Klix.ba.

Odmetnuta političarka vraća se starom jatu

Cijepanje dojučerašnje vlasti u Tuzlanskom kantonu pokrenula je Stranka demokratske akcije (SDA) koja je progutala veliku knedlu, prihvatajući ponovo u svoje jato ranije odmetnutu zastupnicu Jasminu Lugavić, koja je nakon žestokih unutarstranačkih sukoba odlučila krenuti za Mirsadom Kukićem i njegovim Pokretom demokratske akcije (PDA).

Upravo je Lugavić, uz Smaju Mandžića, također ranije odmetnutog SDA-ovca, a zatim i PDA-ovca, bio tas na vagi koji je omogućio obaranje starog i formiranje novog saziva Kantonalne vlade.

"Postoji sumnja u javnosti da je ona nešto morala dobiti zauzvrat. Znamo da prijelazni rok u politici uvijek postoji, ali ovdje se ne biraju ni vrijeme, ali ni način. Sada će sigurno doći do smjene većine direktora te članova i predsjednika odbora koje je postavila dosadašnja vlast te će se uhljebiti novi kadrovi, što je pred izbore za njih veoma bitno. Također, dosadašnja vlada je napadana jer je u koaliciji sa strankom čiji je predsjednik na crnoj listi SAD-a, a onda oni koji su ih napadali pregovaraju sa članicom te iste političke stranke da glasa protiv vlade. Tu vidimo da morala u politici apsolutno nema, da može svako sa svakim praviti koalicije, a zarad vlasti i materijalnih interesa, svi su dobro došli, zaboravljajući šta se govorilo ranije", naglašava Šehić.

U aktuelnim političkim dešavanjima u Tuzlanskom kantonu ne treba izostaviti ni značaj Saveza za bolju budućnost (SBB), čiji su zastupnici Lejla Vuković i Nedžad Hamzić, kao dio koalicije sa SDP-om, svojim suzdržanim glasovima omogućili pad vlade Kadrije Hodžića.

"Način glasanja dosadašnjih koalicionih partnera vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om, koji su bili suzdržani, meni pokazuje političko licemjerstvo. Ta dva suzdržana glasa su doprinijela da dođe do smjene vlade, jer da su oni glasali za vladu u kojoj učestvuju, ne bi došlo do smjene. Ovako su izabrali nešto što je nekorektno", smatra Šehić.

Zajednički potez SDA-ove i SDP-ove vlade

U posljednjem izbornom ciklusu u Tuzlanskom kantonu egzistirale su dvije vlade koje su predvodili SDA i SDP, a na koncu odlaska iz udobnih fotelja premijeri Denijal Tulumović te Kadrija Hodžić imali su zajednički potez.

Naime, obje forme opozicije vlast su željeli smijeniti tako što su sazivali hitne sjednice Kantonalne skupštine sa dnevnim redom na kojem se nalazilo izglasavanje nepovjerenja članovima vlade. U trenucima kada je kristalno jasno bilo da odlaze sa vlasti, Tulumović, ali i Hodžić su izašli za skupštinske govornice uz riječi da podnose neopozive ostavke.

Naš sagovornik Šehić smatra da je Hodžićeva vlada, za razliku od Tulumovićeve, još ranije trebala podnijeti ostavku i to zbog stavljanja predsjednika koalicione stranke PDA Mirsada Kukića na američku crnu listu.

"Istina da je Kukić podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, ali je nesporna činjenica da on i dalje rukovodi strankom. Bez njega ta stranka ne bi ni postojala. Shodno tome, moralan čin je bio da članovi Kantonalne vlade podnesu ostavku, a dok se ne formira neka nova parlamentarna većina, oni su mogli obavljati vlast", dodaje Šehić.

"Građani ništa neće dobiti od nove vlade"

Ovaj analitičar zapaža da je previše materijalnog interesa zastupljeno u bavljenju politikom u BiH, a od posljednje smjene tuzlanske vlade te formiranja nove, kako kaže, građani ništa neće dobiti, s obzirom na to da je napravljena više interesna koalicija nego li programska, koja bi nudila razvoj kantona koji ima brojne potencijale.

"Vlast u BiH ne interesuju položaj građana i prosperitet države, već se vode time da iskoriste mandat kako bi sebe materijalno osigurali. Ovo ne mislim generalno za sve, jer ima i poštenih koji pokušavaju raditi na odgovoran način, ali ono što s druge strane vidimo je neprihvatljivo i potpuno nedopustivo", kaže Šehić.

Da se bh. politika kao najunosnije zanimanje svela na podjelu plijena koji se dobije na izborima svima je i više nego jasno, a promjene je moguće napraviti samo uz snažne institucije koje su zadužene za uspostavljanje vladavine prava.

"Mi ćemo imati ovakvu politiku do onog trenutka kada pravosuđe bude odgovorno i profesionalno, uz jedinu ovisnost na strogu primjenu zakona. Tada bi se sigurno i političari drugačije ponašali, ali u trenutnoj situaciji imamo ovo što imamo, jer svaka vlast želi zarobiti institucije. Mi živimo u državi koja se formalno zove demokratska, a ustvari je zarobljena od aktera političkog života koji su trenutno na vlasti", riječi su kojim je Šehić zaključio razgovor za Klix.ba.