BiH
7

Analitička organizacija SOS: BiH se izgubila u procesu tranzicije, EU je potkopala vlastite inicijative

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina se u potpunosti izgubila u procesu tranzicije od postkonfliktnog u moderno demokratsko društvo, stoji u novom izvještaju koji je analitička organizacija Social Overview Service (SOS) objavila na okruglom stolu održanom u Sarajevu.

Ovaj izvještaj analizira ključne ekonomske, političke i socijalne trendove u proteklih nekoliko godina, kao i posljednja dešavanja i napore zapadnih diplomata koji još uvijek pokušavaju prevazići lokalne političke opstrukcije i pomoći kako bi se BiH vratila na put ka EU. Ovaj izvještaj također analizira trenutni status i protekle rezultate nove EU inicijative za BiH te nudi konkretne preporuke domaćim i stranim akterima kako da prevaziđu krizu.

"Kompleksni, multidimenzionalni politički sukobi koji su rasli godinama, blokiraju proces donošenja odluka. Ne postoji mogućnost dogovora čak ni o najpotrebnijim akcijama, odlukama i reformama. Politički i upravljački sistem BiH se suštinski narušio, dok je klijentelizam metastazirao na sve javne ustanove i službe", kazao je Srećko Latal, glavni autor izvještaja i direktor analitičke organizacije SOS.

Bh. političke elite su održale javnu potrošnju i kupovale društveni mir kroz povećanje komercijalnog zaduživanja. No, ovaj neodrživi model čini se da dostiže svoje granice tokom 2016. godine, pošto komercijalno zaduživanje sada nije u stanju da popuni budžetske deficite koji rastu na gotovo svim administrativnim nivoima. U isto vrijeme, većina zdravstvenih, obrazovnih, pravnih i ostalih institucija sistema BiH nisu u stanju ponuditi čak ni minimum servisa građanima, kaže se u izvještaju.

Slom tzv. građanskih i multietničkih stranaka znači da će nacionalne stranke biti dominantne i u godinama koje dolaze, ali zbog rastućih razlika, netrpeljivosti i nepovjerenja između njihovih lidera nije jasno da li će i kada će ovaj politički sistem biti u stanju uspostaviti funkcionalnu upravu.

Političke podjele i ekonomski i socijalni problemi su doveli do sve veće polarizacije lokalnih zajednica, dok većina civilnog društva, medija, intelektualaca, pa čak i građana, ostaju letargični ili se pokušavaju prilagoditi sistemu umjesto da ga mijenjaju.

U međuvremenu, EU je ponovno uspjela potkopati vlastite inicijative u BiH. Kako situacija u BiH nastavlja da se pogoršava, EU i SAD trebaju odlučiti da li je za njih skuplje da ignorišu sve dublju krizu i puste je da se razvija bez kontrole sa svim mogućim posljedicama do kojih može dovesti, ili im je jeftinije i sigurnije naći novu odlučnost za oživljavanje postojećih inicijativa EU za BiH.

"Bez aktivnog i pozitivnijeg angažmana svih segmenata bh. društva koji bi se fokusirali na kompromise umjesto na uskogrudne lične, političke ili etničke interese, BiH ima male šanse da preživi", kaže Latala.