Vječita blokada
8

Analitičari: Grande koalicija je sastavljena radi ličnih interesa, radi njih će i opstati do izbora

Piše: Ibro Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Usvajanje seta zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine bio je svojevrstan poligon za funkcioniranje parlamentarne većine, iako ona praktično ne funkcionira od prošle godine. Svaka nova inicijativa u državnim institucijama to potvrđuje, a trenutno se koplja lome u vezi s Izbornim zakonom. Stručnjaci smatraju da će koalicija ipak opstati do izbora radi ličnih interesa, jer je radi njih i sastavljena.

Profesor s Univerziteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović kazao je za Klix.ba da je trenutna nefunkcionalnost vlasti posljedica jednog teškog strukturalnog poremećaja u Bosni i Hercegovini.

"Niže institucije i niži organi, što će reći entitetski, kantonalni su nadređeni državnim organima, prema Ustavu. Tako su instalirani. Koalicija na državnom nivou ne postoji zbog države koja je tako naglavačke postavljena, narodski rečeno, zato je ona formirana samo zbog ličnih i pojedinačnih interesa", objašnjava profesor Živanović.

Prema njegovim riječima, čak se i najbolji stranački kadar, generalno gledajući i u Federaciji i u Republici Srpskoj, ne bira za posao u državnim institucijama.

"Biraju neki kadar koji je, zapravo, druga liga i kojim i dalje vladaju ovi entitetski i svaki drugi niži šefovi, koji nisu država", rekao je profesor Živanović.

On smatra da će se to događati dok god se ne promijeni ustrojstvo Bosne i Hercegovine kako je trenutno postavljeno Dejtonskim ustavom.

"Krajem prošle godine je Dubravko Lovrenović, koji je nažalost nedavno preminuo, na jednom skupu Akademije nauka BiH to objasnio bolje od mene kazavši da se budućnost BiH ne može riješiti na liniji Srbin-Hrvat-Bošnjak, nego se mora riješiti na nekoj drugoj liniji. E pa dok se ne dogodi ta druga linija mi ćemo opet imati iduće godine na tim izborima jednu farsu, poslije toga ćemo u primjeni tih rezultata na nivou države imati također farsu ili tragediju i ništa se neće događati. To je taj problem", napomenuo je Živanović.

Politički analitičar Srećko Latal je kazao da trenutna koalicija nije funkcionalna, ali je podsjetio i to da nema druge koalicije koja bi mogla smijeniti trenutnu.

"Mi smo efektivno duboko u blokadi još od septembra prošle godine i ne postoji vladajuća koalicija ni na nivou entiteta, ni na nivou Bosne i Hercegovine. Suštinski jedini razlog zašto nijedna stranka nije istupila iz koalicije je politikanstvo i svako iz svojih razloga pokušava tempirati svoje aktivnosti za ozbiljniji početak predizborne kampanje, što se očekuje od septembra pa nadalje. Efektivno, vladajuća koalicija se raspala još prošle godine", kazao je Latal.

Dodao je da je ovakva situacija na političkoj sceni posljedica sve većeg nepovjerenja, može se reći i animoziteta, između ključnih političkih figura.

"To suštinski dovodi u pitanje ko i kako će koalirati nakon sljedećih izbora ili kako će koalirati vlast ako padne vlada krajem mjeseca. Ja u ovom trenutku ne vidim koje bi to političke partije bile u mogućnosti da formiraju novu vlast, što zbog brojeva, što zbog sukobljenih interesa, ideologija... Mi smo s jedne strane osuđeni na ovu manjinsku vladu, a s druge strane je pitanje koliko takva vlast može služiti svojoj svrsi - što je posrijedi", poručio je Latal.

Izrazio je zabrinutost da nas očekuju gora vremena, naročito zbog odluke Ustavnog suda kojom je ukinut trenutni mehanizam popunjavanja Doma naroda Federacije.

"Uslov za pravnu mogućnost formiranja nove vlasti jeste opet politički dogovor, bilo na nivou CIK-a, bilo na nivou parlamen(a)ta. Ja nisam siguran da li postoji spremnost ključnih političkih aktera da nađu kompromis. Ako ne postoji zakonska osnova formiranja vlasti, ako se ne može formirati federalna i državna vlast nakon izbora 2018. godine, onda slijede haos i anarhija", upozorio je Latal.

Dodao je da i ako se pod pritiskom međunarodne zajednice ili nekim drugim silama nađe neki kompromis, opet ne vidi mogućnost formiranja funkcionalne vlasti.

"Govorim to imajući u vidu ovako posvađane političke aktere. Ovakva politička scena nije dovela samo do urušavanja sistema institucija, nego i do urušavanja političkog sistema", istakao je Latal.

Na pitanje kako gleda na pregrupisavanja političkih aktera, s jedne strane Dragana Čovića i Milorada Dodika, a s druge Bakira Izetbegovića, Latal ističe da je to samo produžetak bh. politike koja je fokusirana sama na sebe.

"Politika je u Bosni i Hercegovini već odavno sama sebi svrha i ne služi građanima", zaključio je Latal.