Samouk i odvažan
267

Amir Mujezin osmislio sistem putem kojeg će slijepe osobe moći samostalno glasati na izborima

Piše: M. N.
Za slijepe i slabovidne te osobe s drugim vrstama invaliditeta u BiH glasaju tzv. osobe od povjerenja. Njihova želja je da na opće izbore 2018. godine izađu samostalno i budu ravnopravni u svom demokratskom pravu.

Pripadnik populacije slijepih i slabovidnih osoba Amir Mujezin mjesecima je razmišljao o adekvatnom rješenju, a "kap koja je prelila čašu" bio je događaj na prošlim lokalnim izborima kada njegov prijatelj koji je u invalidskim kolicima nije mogao glasati jer biračko mjesto nije imalo pristup za invalide.

"Okupio sam malu ekipu stručnjaka i predstavio svoju ideju o sistemu glasanja. Oni su mi rekli da je ostvariva, realna i novčano prihvatljivija od svih drugih metoda, ali da ima puno posla. Radili smo dugo i ja sam bio zadužen za govorni sistem. Sa mnom su radili vrhunski inžinjeri jer ja nisam posebno kvalifikovan, već sam samouk. U konačnici smo napravili telefonski sistem za samostalno glasanje osoba s invaliditetom", rekao je Mujezin pokazujući na telefon.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Sistem je napravljen i za njegovu upotrebu potreban je fiksni telefon. Osobe s invaliditetom dobijaju na kućnu adresu vaučer Centralne izborne komisije BiH u kojem se nalazi kod. Taj kod je maksimalno zaštićen i osim birača ima ga samo CIK. Slijepe osobe će ga dobiti na Brajevom pismu. Kada okrenete broj koji vas spaja na centralu sistema, slijede glasovne upute. Procedura je vrlo jednostavna i sve radnje se vrše putem brojeva te rešetke i zvjezdice na telefonu.

"Napravili smo dobru zaštitu. Pristup sistemu će imati samo CIK koji će moći 'vaditi' glasove. Moj interes je da država ima siguran sistem koji im neće stvoriti gužvu na biračkim mjestima, a daje ravnopravnost osobama s invaliditetom. Svaki drugi sistem nije održiv. Ovo je najjeftiniji sistem", rekao je Mujezin.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Glasovno se iščitavaju sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv, niko ga ne može ponovo koristiti. Sistem glasanja je prilagodljiv i osobama s niskim stepenom inteligencije. "Testirali smo sistem s nekoliko ljudi. Osobe s najnižim stepenom inteligencije završe glasanje za sedam minuta, dok s najvišim stepenom završe za 2,5 minute", naglasio je.

Mujezin je poredio i koliko bi drugi sistemi glasanja bili (ne)prihvatljivi, kazavši kako bi štampanje na Brajevom pismu bilo skupo jer jedan list košta 1 KM. Na izborima je uvijek veći broj listova, a slijepih ima blizu 10.000. Ovdje ne bi bio riješen problem drugih osoba s invaliditetom.

Za sistem koji uključuje poseban računar, Mujezin kaže da ima 50 izbornih jedinica, što znači 50 računara za koje su samo licence za ove sisteme blizu 5.000 KM, plus telefonski aparati koji koštaju blizu 100 KM.

"Ovaj sistem košta 5 KM po glasaču (osoba s invaliditetom). Već sljedeće izbore košta 2,5 KM, a 2022. godine 1 KM. Na izborima 2024. sistem je već otplaćen. CIK bi tenderom donio odluku o tome ko će štampati vaučere, koliko serijskih listića i od koliko cifri će se sastojati kodovi. Zaista smo se potrudili da napravimo nešto što će koristiti ovom društvu", poručio je Mujezin.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Podsjetimo, CIK BiH je formirao dvije interresorne radne grupe koje rade na prijedlozima rješenja problema glasanja osoba s invaliditetom. Upućen je javni poziv svim zainteresovanim stranama, a aplicirao je i Amir Mujezin sa svojim prijedlogom. Osobe s invaliditetom se nadaju da će konačno moći dostojanstveno izaći na izbore i biti sigurni da su glasali onako kako su željeli, a ne kao do sada, da se pitaju da li je osoba koja je glasala za njih zaokružila ono što su rekli.