Funkcioner SAD-a
140

Amerikanac Philip Reeker bit će ponovo zadužen za BiH i Balkan

Piše: A. D.
Philip Reeker
Philip Reeker
Američki diplomata Philip Reeker trebao bi ponovo biti imenovan za šefa Ureda za evropske i evroazijske poslove američkog State Departmenta.

On će na ovoj funkciji zamijeniti Wessa Mitchella koji je nedavno iz privatnih razloga podnio ostavku državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

Tako će Reeker ponovo biti na funkciji zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju. Naime, on je na toj funkciji već bio u periodu od 2011. do 2013. godine, dok je američki predsjednik bio demokrata Barrack Obama.

Sada će Reekeru i tokom mandata republikanca Donalda Trumpa praktično biti povjerena ista funkcija. Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović objavio je danas fotografiju sa Reekerom kojom najavljuje da će on ponovo biti jedan od zaduženih za regiju te da se najavljuje konkretizacija američko-njemačke inicijative".

Reeker je za vrijeme svog mandata u više navrata bio u Sarajevu, a u bh. javnosti ostat će upamćeno njegovo predavanje studentima u Sarajevu iz maja 2013. godine u kojem imenuje krivce za stanje u državi.

Naime, Reeker je tada u svom izlaganju imenovao stranke za koje smatra da su krive za stanje u državi.