vijesti
0

Reeker: Krivci za stanje u BiH su HDZ-ovi, Dodik, SDP i SDA

FENA
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker održao je danas u Američkom univerzitetu u BiH (AUBiH) predavanje "Bosna i Hercegovina: politička odgovornost za evroatlantsku budućnost".

Reeker je studentima AUBiH i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu kazao da ga raduje što ima interakciju upravo s njima jer puno vremena tokom svojih posjeta BiH obično provede u razgovorima s političarima i vladinim zvaničnicima.

"Mnogi od njih su na pozicijama u svojim strankama već deset, petnaest, čak dvadeset godina, da me to podsjeća na to koliko je ovoj zemlji očajnički potrebno da se mladi ljudi uključe u političke procese i rade na promjenama", kazao je Reeker.

Istakao je da je od devedesetih godina prošlog stoljeća BiH značajno napredovala što se tiče oporavka te da se za većinu ljudi, ritam svakodnevnog života vratio u normalu.

"U kontekstu najstrašnijih dana rata to je važan aspekt. S druge strane, napredak postignut od rata je vrlo niskog standarda. BiH može bolje. Ustvari, BiH mora bolje. Uzmite u obzir da će 1. jula Hrvatska koja je već članica NATO-a ući u Evropsku uniju. Svaki građanin Hrvatske odmah će steći pravo da radi bilo gdje u EU, Londonu ili Ljubljani, Bukureštu ili Berlinu. Crna Gora je samo pet godina nakon proglašenja nezavisnosti daleko odmakla u procesu pregovaranja o priključenju EU i ubrzano provodi svoj akcioni plan za članstvo u NATO-u. A Srbija, na osnovu sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, ima priliku otpočeti pregovore o priključenju ove godine. Građani BiH žele i zaslužuju iste ove šanse", kazao je.

Pomoć BiH na putu u EU

Ponovio je opredijeljenost SAD-a i Evropske unije da pomognu BiH na njenom evroatlantskom putu.

"Vašim smo liderima toliko puta jasno rekli koje korake treba da poduzmu. Nažalost, stranački lideri takvu budućnost drže kao taoca, prikrivajući svoje istinske planove za fokusiranje na sopstvene, sebične političke ciljeve. Dok ovakav pristup odgovara uskim interesima nekolicine privilegovanih, cijena koju plaćaju građani BiH je zapanjujuća", istakao je.

Studentima je iznio činjenice koje se tiču ekonomskih i političkih prilika u BiH.

"Ekonomski pad je prošle godine bio gotovo jedan posto, a projekcija rasta za ovu godinu je manja od jedan posto. Stopa nezaposlenosti je previsoka, a korupcija i dalje guta vaš, teško zarađeni novac. Ova zemlja očajnički treba strana ulaganja, a ipak, prošle godine je procent ulaganja opao za nevjerovatnih 30 posto", naglasio je Reeker.

Integracija kao jedini izlaz

Dodao je da je svima jasno da investitori žele sigurnost, stabilnost i strogo poštivanje vladavine zakona.

Jedini izlaz iz ove situacije jeste proces integracije u NATO i EU. Pokazatelji govore da kada se jedna zemlja približava NATO-u i EU, raste iznos stranih ulaganja, dolazi do poboljšanja ekonomske situacije, a stepen korupcije se smanjuje.

"Isto se može dogoditi i ovdje. Vaši prijatelji u međunarodnoj zajednici koji su pomogli da se okončaju užasi rata i koji su uložili ogromna sredstva da bi se vašoj zemlji dala šansa za novi početak ne mogu živjeti vaše živote niti graditi vašu budućnost za vas. Mi se možemo angažirati uz dobru volju i ponuditi ono što su naučile druge zemlje u tranziciji. Mi niti možemo niti želimo rješavati vaše probleme, ali možemo - i hoćemo i dalje - pružati ruku kao prijatelji, partneri i oni koji vam žele biti saveznici", potcrtao je Reeker.

Naravno, podsjetio je, lokalni akteri - vladini zvaničnici, civilno društvo i građani treba svi da urade svoj dio posla da bi zemlja išla naprijed.

"Stranački lideri kažu da podržavaju članstvo u ključnim evropskim i transatlantskim institucijama koje su donijele stepen stabilnosti i prosperiteta koji niko nije mogao ni zamisliti 1945. godine, pa čak ni 1966. Ali, umjesto da zasuču rukave i sjednu jedni s drugima da bi pronašli rješenje, lideri iz oba entiteta, svih etničkih pripadnosti, provode vrijeme okrivljujući se međusobno zbog zastoja u kojem se zemlja nalazi. Činjenica je da nije bitno koji je entitet više ili manje napredovao što se tiče usklađivanja sa standardima EU. BiH jeste i ostat će suverena i jedinstvena država. Ili će napredovati ka EU i NATO-u kao cjelovita država ili neće nikako", zaključio je Reeker.

Ko je kriv?

SAD i EU shvataju da upravljanje nije lako, naročito u složenoj zemlji kakva je BiH i naročito ako se uzme u obzir struktura vlasti uspostavljena Dejtonom. Međutim, istakao je, međunarodna zajednica i dalje vjeruje da bi svi Bosanci i Hercegovci imali koristi od funkcionalnije i efikasnije vlasti koja štiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ostalih promovirajući toleranciju i poštivanje ljudskih prava.

"Zbog toga smo pokrovitelji procesa izrade preporuka za poboljšanje upravljanja i služenja interesima svih građana Federacije. Na prošlonedjeljnoj konferenciji o reformi Federacije BiH razgovaralo se o brojnim praktičnim prijedlozima da bi se poboljšalo upravljanje u Federaciji, federalna vlada učinila jeftinijom i demokratskijom. No, nisu samo komplikovane strukture vlasti odgovorne za trenutni ćorsokak ili odsustvo napredovanja na reformskom putu. Isto tako, ovi problemi nisu greška međunarodne zajednice niti je odgovornost međunarodne zajednice da ih rješava. Ni u jednoj zemlji demokratsko upravljanje nikada nije lak posao. Kao i u drugim zemljama, u BiH institucije mogu raditi ukoliko postoji želja da ih se učini funkcionalnim"; kazao je.

No, mišljenja je, bh. lideri biraju da ne budu lideri, nego umjesto toga krive jedni druge ili međunarodnu zajednicu za svoje neuspjehe. Ovdašnji neuspjesi, smatra Reeker, jesu direktan rezultat političkih igara koje igraju lideri koji su zaboravili da su prvenstveno odgovorni građanima.

Lični interesi, blokiranje napretka, dikriminacija...

Reeker je imenovao i krivce za stanje u FBiH.

"Odluka SDP-a prošlog ljeta da prestrukturira Federalnu vladu bez uzimanja u obzir ustavnih procedura uništila je zamah koji se stvarao od početka godine oko evroatlantske reformske agende. A zloupotreba mjera blokade procedura od SDA produžila je političku paralizu i dala izgovor drugima da se ne bave ovim puno važnijim pitanjima", istakao je Reeker.

Dodao je da je međunarodna zajednica izuzetno isfrustrirana stalnim blokadama, zadovoljavanjem ličnih interesa političara i neodgovornošću ka onima koji su ih izabrali - građanima BiH.

Identificirao je i dva goruća problema, a koja blokiraju napredovanje BiH: za NATO - knjiženje državne vojne imovine koja je potrebna Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH te za EU - obaveza provedbe odluke "Sejdić-Finci" Evropskog suda za ljudska prava koja nalaže ukidanje diskriminacije prema nekonstitutivnim narodima kojima se ne dozvoljava da oni obnašaju funkcije u državnom predsjedništvu i Domu naroda.

"U EU i šire u transatlantskoj zajednici nema mjesta za zemlju koja diskriminiše svoje građane po osnovu njihovog etniciteta. Ovo su minimalni zahtjevi. Politički lideri već duže od tri godine raspravljaju o ovim pitanjima na zatvorenim sastancima. Ali, svaki put kada se približe dogovoru, neko se predomisli ili se jednostavno dogovor nikada ne provede", kazao je.

Sumnje u iskrenost političara

Sve je još čudnije kada se zna da je, naprimjer, knjiženje vojne imovine relativno laka, tehnička stvar. Reeker je podsjetio da je Predsjedništvo BiH odlučilo da je imovina koja se nalazi na 63 lokacije nužna za potrebe države u oblasti odbrane.

"Politički lideri su se prije godinu dana dogovorili o načinu knjiženja imovine. Također su odlučili neperspektivnu vojnu imovinu prenijeti na općine te da će isti model primijeniti kod rješavanja puno većeg problema državne imovine. Pa ipak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja blokirati provedbu sporazuma na koji je pristao", rekao je.

Dogovor o načinu provedbe odluke "Sejdić-Finci" je nešto komplikovaniji, ali, smatra Reeker, nikako nije nemoguć.

"Kako mi kažemo u Americi, nije ovo neurohirugija. Neuspjeh političkih lidera da pronađu način provedbe ove odluke svakako nameće ozbiljne sumnje u iskrenost njihovog zalaganja da BiH pronađe mjesto koje joj pripada, mjesto pune integracije u Evropu. Uz pomoć Evropske unije, stranački lideri su se približili dogovoru o pitanju "Sejdić-Finci" u martu ove godine, ali vidjeli smo da je navodni konsenzus nestao nakon što su se povukli lideri HDZ-ova Dragan Čović i Božo Ljubić, navodno jer dogovor nije ispunio njihov nerazuman i nedemokratski stav da se jednoj od njihovih stranaka garantuje izbor u Predsjedništvo. Nažalost, oni i dalje izbjegavaju da se ponovo angažuju na traženju rješenja za ovaj ključni problem", istakao je Reeker.

Građani zaslužuju bolju državu

Građani BiH zaslužuju bolje, dodao je, posebno mladi, sljedeća generacija koja će naslijediti probleme koje sadašnji lideri odbijaju da riješe.

"Vi na raspolaganju imate instrumente kojima možete izvojevati promjenu. Od vitalnog značaja je da bh. izabrani lideri čuju vaše zahtjeve, zahtjeve onih koji su ih izglasali na sadašnje funkcije. Recite im šta očekujete da urade da bi ova zemlja išla naprijed. Smatrajte ih odgovornim za ostvarenje vaših očekivanja. Jasno im dajte do znanja šta moraju učiniti da bi vaš glas dobili 2014. godine. Jer, kao što vam je poznato, političari sada mnogo više razmišljaju o tome kakva će im sudbina biti nakon izbora 2014. nego što razmišljaju o tome koju vrstu stabilnosti i prosperiteta zaslužuju građani", poručio je Reeker studentima.

Podsjetio je da su pred predstavnicima parlamenta BiH tri prijedloga za provedbu odluke "Sejdić-Finci" te istakao da svaki od njih predstavlja prihvatljiv način za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava.

"Vrijeme je da institucija koja je po Ustavu zadužena za rješavanje ovog problema razmotri ove prijedloge i da u otvorenom procesu glasa o njima, pa da građani koji su ih izabrali sami mogu prosuditi. Vojna imovina može biti riješena na sličan način. Ustavni sud je donio odluku da imovina bivše Jugoslavije pripada državi, uključujući i vojnu imovinu i da jedino parlament BiH može regulirati prijenos imovine na druge nivoe vlasti. Vrijeme je da parlament odluči hoće li usvojiti zakon po kojem bi se ovo uradilo, a u skladu s političkim dogovorom od 9. marta za koji stranke u vlasti i dalje tvrde da ga podržavaju. Ili, kao što je potvrđeno iz Ureda javnog pravobranioca BiH, knjiženje vojne imovine na državu BiH, koja je već identifikovana od Predsjedništva BiH, može se jednostavno odvijati prema postojećim zakonima", rekao je.

Poruka: Ispunite obaveze

SAD je i dalje zainteresiran i angažiran u BiH i iskreno želi da vidi uspjeh BiH.

"Naša poruka vašim političarima i vladinim zvaničnicima jasna je i konzistentna: ispunjavajte preuzete obaveze i vratite se reformama, a mi ćemo vas podržati na sljedećem koraku ka članstvu u EU i NATO-u. Ta ponuda još vrijedi"; zaključio je Reeker.

Nakon govora Reeker i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon odgovarali su na pitanja studenata, a koja su se prvenstveno ticala načina na koji SAD može pomoći BiH u rješavanju ključnih pitanja, borbe protiv korupcije te načina na koji mladi mogu prisiliti političare da se brinu za građane, a ne za sebe.

Reeker je potcrtao da je SAD tu i da namjerava da ostane jer je mnogo novca uloženo u razvoj BiH. Mladima je savjetovano da se angažiraju u organizacijama poput Transparency Internationala BiH ili ACCOUNT-a, a koji se aktivno bore protiv korupcije u bh. društvu.

"Moguće je obrnuti negativne trendove koje su postavili neki politički lideri. Ova godina još može biti godina napretka i većeg prosperiteta. EU i SAD će i dalje pružati podršku vašoj zemlji u procesu evroatlantskih integracija. Ali, još je važnije da vašim liderima jasno poručite da od njih očekujete da ova zemlja napravi pomake prije izbora 2014. godine i da će biti direktno odgovorni za rezultate. Zato sam ovdje s vama i govorim vam otvoreno i iskreno. Vi ste mladi, pametni ljudi i mislim da shvatate da vaši političari ne ispunjavaju vaša očekivanja. Na vama je i na vašim sugrađanima da dignete glas i da od vaših lidera zahtijevate napredak - kazao je Reeker.