BiH
204

Američki senator na predavanju u Sarajevu poručio: Bh. dijaspora treba izaći na predsjedničke izbore

Klix.ba
Državni senator savezne države Havaji J. Kelani English danas je bio gost Burč univerziteta gdje je studentima održao predavanje na temu "Tolerancija slobodne demokratije".

Govoreći o svojim zapažanjima koje je stekao tokom trodnevne posjete našoj zemlji on je naglasio da ga neki elementi kršenja ljudskih prava koje je uočio ovdje, tipa dvije škole pod jednim krovom, kao i slične situacijama koje su postojale i u njegovoj zemlji gdje su u prošlom stoljeću starosjedioci Havaja bili diskriminirani jer im je bilo zabranjeno da se kandidiraju za zvanične izvršne funkcije, a ženama onemogućeno da glasaju.

Ta vrsta segregacija kako je istakao zvala se "odvojeni, ali jednaki".

"Bilo je potrebno dugo vremena da se ove nelogičnosti eliminišu i u tome se uspjelo, ali ne zato što su se za to izborili političari, već zato što je odluku nametnuo Vrhovni sud", naglasio je senator.

Govoreći o aktuelnim izborima i, kako je rekao, nesvakidašnjoj kampanji koja se vodi, istakao je da je pred Amerikancima vrlo važan izbor između nepredvidivosti na jednoj i kontinuiteta na drugoj strani.

Važno je izaći i glasati

Na pitanje studenata kako vidi ulogu manjinskih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama u izbornom procesu, rekao je kako je sistem glasanja u njegovoj zemlji već duže vrijeme zapravo sistem obrade podataka te da se u ozbiljnim analizama koje se prave na bazi odziva na glasanje gradi politika i analitika koju vode vlasti.

Jednostavnije rečeno, ona domaćinstva i pojedinci koji ne glasaju, kroz obradu javno dostupnih podataka bivaju izolirani i sistemski ignorirani. To je naveo kao samo jedan od razloga zašto i Bosanci i Hercegovci u SAD trebaju koristiti svoje pravo glasa uz napomenu da informacije koje do njega dolaze govore kako mlađe generacija naših sunarodnika u SAD koriste to svoje pravo te da se nada kako će na izborima koji slijede to pravo koristiti i pripadnici takozvane prve generacije.

Rekao je kako prvi put u historiji izbora u SAD imamo dva prilično nepopularna kandidata, gdje je naveo kako je i demokratski kandidat dugo vremena poznat javnosti u SAD kroz svoju političku aktivnost i samim tim se sada iznose i neke greške koje je kroz karijeru Hillary Clinton pravila.

"Da ne govorimo kako je prosječan američki glasač posebno osjetljiv na elemente 'dinastije' u izbornoj ponudi", dodao je senator.

Turizam je ogromna prilika za BiH

Govoreći o Havajima kao dijelu SAD koje je poznato kao vrlo egzotično i možda jedno od najpopularnijih mjesta za odmor on je nagalsio da, iako je prva asocijacija Havaja odmor i tropske plaže, oni svake godine u globalni marketing ulažu sto miliona američkih dolara.

Istakao je kako je veliki izazov ugostiti svake godine oko deset miliona turista, obzirom da ta savezna država broji svega milion i četiri stotine hiljada domicilnih stanovnika.

"Bosna i Hercegovna mora raditi na marketingu i razvoju takozvanog 'kulturološkog turizma' koji je sve više cijenjen, jer turisti sve više traže originalnost u ponudi, a luksuz i klasična hotelska ponuda padaju u drugi plan", rekao je senator English.

Na kraju senator je pozvao mlade u našoj zemlji da stalno na umu imaju vrijednosti tolerancije i da moraju vjerovati kako jedino oni, a nikako političari, mogu promijeniti stanje u kojoj se ova ili svaka druga zemlja nalazi te da će i nadalje SAD nastaviti pružati punu podršku našoj zemlji.