Paket pomoći zemljama
45

SAD šalje rekordnu finansijsku pomoć za vojsku: Evo koliko dobija Ukrajina, a koliko Izrael i Tajvan

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki Senat je u utorak izglasao za odobravanje pomoći u iznosu od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Sada je na redu da i Joe Biden potpiše ovu odluku kako bi se ona u potpunosti finalizirala i odobrila.
Usvajanje ove odredbe, zastupnici u Senatu su pozdravili riječima da se radi o "jednom od najvećih dostignuća u prethodnim godinama".

"Danas Senat šalje jedinstvenu poruku cijelom svijetu: Amerika će uvijek braniti demokratiju u trenutku kada joj je to potrebno", rekao je Chuck Schumer u govoru, koji je uslijedio nakon usvajanja odluke.

Inače, ova finansijska pomoć nailazila je mnoge prepreke u prethodnom periodu čime se odugovlačilo i njeno usvajanje. Podsjetit ćemo, nakon mjeseci kašnjenja i neuspjeha, Predstavnički dom prošle sedmice je odobrio četiri zakona kojim se odobrava finansiranje tri američka saveznika, a istovremeno je odobrio konzervativni prijedlog, koji vodi do zabrane platforme društvenih medija TikTok širom zemlje.

Mjere su objedinjene u jedan veliki paket koji je Senat odobrio u utorak.

Zakon uključuje 60,8 milijardi dolara za Ukrajinu; 26,3 milijarde dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba, uključujući Gazu; i 8,1 milijardu dolara za indo-pacifičku regiju za jačanje odbrane od Kine, piše Guardian.