Zadovoljni čvrstom saradnjom
11

Američki ambasador čestitao BiH na presudi Jašareviću

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moonpozdravio je današnju presudu Suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je srbijanskom teroristi Mevlidu Jašareviću (24) izrečena kazna zatvora od 18 godina zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

"Siguran sam da ćemo i im i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pažljivo razmotriti presudu i vidjeti da li bi bilo uredu poduzimati neke dodatne korake. Posebno bismo htjeli odati priznanje onome što je uradilo Tužilaštvo BiH koje predvodi vršitelj dužnosti glavnog tužioca BiH, tužiocu zaduženom za ovaj predmet, kao i cijelom tužilačkom timu. Također, čestitamo bh. vlastima na uspješnoj presudi u ovom slučaju terorizma", izjavio je Moon.

Dodao je kako Amerika cijeni podršku "koju smo imali od bh. vlasti tokom cijele istrage i procesuiranja ovog slučaja".

"Bili smo jako zadovoljni čvrstom saradnjom bosanskohercegovačkih i američkih vlasti, uključujući i agencije za provedbu zakona. Šaljemo najbolje pozdrave i zahvale Mirsadu Veliću koji je ranjen u napadu na dok je obavljao dužnost. Zahvaljujemo građanima i liderima u BiH, što su odmah osudili napad u oktobru prošle godine. Zahvaljujem im na njihovoj podršci, prijateljstvu i svemu što se dešavalo nakon toga", rekao je Moon.

Nedvosmisleno je naglasio "da je Amerika tu i da će tu i ostati".

"Čvrsto smo posvećeni budućnosti BiH, a, također, smo odlučni da do kraja provedemo našu viziju BiH kao stabilne, prosperitetne i multietničke države", kazao je.

Potvrdio je da su vlasti SAD-a podigle optužnicu u ovom slučaju, te da je ona rezultat

saradnje s vlastima BiH.

"Nastavit ćemo sarađivati s bh. vlastima u vezi sa svim aspektima ovog slučaja i, zaista, u potpunosti vjerujemo u pravosuđe BiH", istakao je Moon.

Potvrdio je da Amerika nije tražila izručenje Jašarevića i da još nije donesena odluka da se to učini. Nije isključio mogućnost da Jašarević u BiH izdržava kaznu, uprkos optužnici u Americi, ali ni mogućnost da bude zatraženo njegovo izručenje SAD-u.