Američki agenti stigli u BiH: Podrška u borbi protiv terorizma?

Piše: Er. M./Klix.ba
9.12.2015. u 11:00
45
149
Američki agenti stigli u BiH: Podrška u borbi protiv terorizma?
45
Američki agenti stigli u BiH: Podrška u borbi protiv terorizma? Ilustracija (Foto: EPA)
Specijalni agenti Sjedinjenih Američkih Država već su počeli stizati u BiH kako bi pomogli domaćim vlastima u borbi protiv terorizma.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nije htjela potvrditi, ni demantovati ove navode.

"Ambasada SAD-a ne komentariše sigurnosna pitanja", rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Američki tim bi u BiH trebao funkcionisati pri Udarnoj grupi za borbu protiv terorizma, a trebao bi biti kompletiran do kraja 2016. godine.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma formirana je 2013. godine na osnovu rješenja bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a čine je predstavnici pravosudnih institucija, te policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Udarna grupa predstavlja nastavak aktivnosti koje BiH poduzima na jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma, koje se provode od 11. septembra 2001. godine, nakon napada na SAD, kada je u BiH osnovan Komitet za borbu protiv terorizma, te kasnijih aktivnosti formiranja udarnih i operativnih grupa za borbu protiv terorizma koje su pokrenute nakon 2004. godine.

Prema podacima iz istraživačkog projekta profesora Vlade Azinovića i islamskog teologa i publiciste Muhameda Jusića, najmanje 210 ljudi iz BiH otišlo je od 2012. do kraja 2014. godine na ratišta u Siriji i Iraku.

U odnosu na populaciju od blizu 3,8 miliona, Bosna i Hercegovina ima jedan od najvećih evropskih prosjeka stranih boraca, odnosno više od 41 na milion stanovnika, ako se računaju samo muškarci.


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: