|

Business Insider o BiH: Evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja boraca za IDIL

Business Insider o BiH: Evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja boraca za IDIL
115
Klix.ba
24.12.2015. u 19:52
244
komentara
115

dijeljenja
Business Insider o BiH: Evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja boraca za IDIL
Ugledni portal Business Insider objavio je tekst o ekstremizmu u BiH i vrbovanju novih boraca za IDIL. U tekstu se ističe kako bosanska historija sa esktremizmom datira mnogo godina unazad prije nego je nastao IDIL, koji sada pronalazi nove članove upravo u našoj zemlji zbog loše ekonomske situacije.
"Bosanci su snimili IDIL-ov propagandni video u kojem zaklinju svoje simpatizere u BiH da napadnu one koji su protiv ove ideologije u njihovoj zemlji. U posljednjoj godini 300 Bosanaca se borilo u Siriji sa IDIL-om. S populacijom koja iznosi manje od četiri miliona stanovnika, BiH čini zemljom koja daje najveći procenat stranih IDIL-ovih boraca od bilo koje evropske zemlje, a eksperti ističu kako su se neki vratili u zemlji predstavljaju rizik", piše Business Insider, citirajući France 24.

Navode kako su policijski službenici u BiH sprovodili nekoliko racija, a posebno ističu Gornju Maoču za koju tvrde da je leglo regrutovanja boraca za IDIL.

"Oni regrutuju i ciljaju mlade Bosance koji su osjetljivi i radikaliziraju ih. Guardian je objavio ranije ove godine kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih, oko 63 posto. Global Post objavio je kako se kriza pogoršala i da se mladi muče da nađu posao. Osjećaj beznađa i bijesa čine mlade podložnim metama za regrutovanje", piše Business Insider.

Portal dalje piše kako naši državljani idu i u Irak da se bore, te spominje grupu El-Mudžahid za koju kažu da se borila uz muslimane u prošlom ratu. Ipak, spominju i to kako je država donijela novi zakon kojim se omogućava sudovima izricanje kazne od 10 godina zatvora za regrutovanje i borbu na stranim ratištima.

"Većina mladih je vođena adrenalinom, potrebom za samopotvrđivanjem, samopoštovanjem, pripadnosti grupi i pronalasku svrhe. Zbog loše ekonomske situacije u Bosni, nasilje i retrogradno ponašanje se često percipiraju kao jedina mjera samopotvrđivanja i zaštite", zaključuje Business Insider.
Prijavi grešku


Komentari (244)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...