BiH
29

Ambasadorica Turković o genocidu u Srebrenici govorila u flamanskom Parlamentu

Klix.ba
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji dr. Bisera Turković obratila se danas prigodnim izlaganjem u flamanskom Parlamentu, na komemorativnom obilježavanju dvadesetogodišnjice genocida počinjenog u Srebrenici kojim povodom je organizovana izložba o životu mladih u Srebrenici danas.

Izložba pod nazivom "Srebrenica: Izvori života" autorski je rad humanitarne radnice i nevladine aktivistice Habibe Boumaaze, a čine ju fotografije utisnute na drvetu, koje prikazuju svakodnevne aktivnosti mladih naraštaja u Srebrenici, a koje podržava vlada Belgije. Riječ je o aktivnostima putem radionica i terapija u organizaciji i kroz finansiranje NVO Cera Thera, koja već već godina djeluje u tom gradu.

U svečanoj sali Zuilenzaal flamanskog Parlamenta brojnim visokim uzvanicima iz diplomatskog kora u Belgiji, ambasadorima i drugim diplomatama, članovima flamanskog i Evropskog parlamenta, nakon ambasadorice dr. Turković, obratio se i predsjednik flamanskog parlamenta Jan Peumans.

U svome izlaganju ambasadorica Turković naglasila je da ovom izložbom "slavimo mir i radost na licima djece Srebrenice danas, koji su sretni zahvaljujući brižnim i posvećenim ljudima, iako su, ne tako davno, u istome gradu, djeca zajedno sa svojim očevima odvođena na gubilište".

Istakla je kako "genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici nije stvar bilo čijeg vlastitog mišljenja i stava, već pravosnažna sudska činjenica koju je presudio najprije Međunarodni krivični sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji, a potom i Međunarodni sud pravde".

"Stoga je posebno značajno nove generacije učiti o razlici između dobra i zla, o odgovornosti i prihvatanju krivice za nešto što nije u redu, kako bi se moglo oprostiti i kako bi život mogao teci normalno dalje. Ova djeca zaslužuju bolji život i treba spriječiti ponavljanje historije", kazala je Turković.

Predsjednik Peumans istakao je kako zločin genocida počinjen u Srebrenici, ne smije biti zaboravljen, te da je neophodno odati primjerenu počast svim žrtvama. Posebno je naglasio da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, jer je BiH dio Evrope. Peumans se posebno zahvalio brojnim visokim gostima koji su svojim prisustvom uvećali događaj i na svečan i dostojanstven način u zgradi flamanskog Parlamenta, odali počast žrtvama, ali i nadu novim generacijama za bolju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Projekt organizacije Crea Thera u Srebrenici je započeo još 2006. godine, kada se muzički terapeut Thomas Deleu (rođ. 1978, Brugges, Belgija) priključuje muzičkim radionicama u Srebrenici kao volonter u "Working group the Netherlands - Srebrenica" (Radna grupa Nizozemska - Srebrenica). U oktobru 2006. osnovao je posebnu asocijaciju "Mother" (Majka).

Zajedno sa jednim plesnim terapeutom, jednim direktorom scene i ljudima iz Srebrenice Mother realizuje prvi projekat u proljeće 2007. Mala grupa podržavalaca obezbjeđuje budžet od 4.000 eura. Tokom dvije sedmice 35 djece skupilo se da bi plesali, glumili, repovali, pjevali, svirali i konačno postavili na scenu izvrstan plesni dramski komad "Izgubljeno ogledalo".

Učestvovao je u osnivanju udruge "Friends of Srebrenica" (Prijatelji Srebrenice) u Belgiji. Od 2008. njegov projekt podržava i flamanska vlada (MVP) i tada uspostavlja kreativni terapeutski centar.