BiH
0

Ambasadorica Cormack u Potočarima odala počast žrtvama genocida

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je danas općinu Srebrenica, gdje je u Memorijalnom centru Potočari odala počast žrtvama genocida te se susrela s članicama Udruženja "Žene Srebrenice“.

Nakon posjete Srebreničankama, ambasadorica Cormack se sastala s načelnikom Općine Mladenom Grujčićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji.

"Predstavili smo ono što smo uradili. Tražio sam podršku Srebrenici bar još dvije godine kroz različite projekte. Ako realizujemo sve ono što smo planirali, onda više i nećemo imati potrebe za nekom ogromnom podrškom nego ćemo sami moći funkcionisati na osnovu svojih resursa", kazao je nakon sastanka općinski načelnik Mladen Grujičić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković je kazao da je s američkom ambasadoricom razgovarano i o pripremama za obilježavanje 11. jula.

"Kao predsjednik Organizacionog odbora informisao sam ambasadoricu o dosadašnjim aktivnostima, kao i o prošlogodišnjem obilježavanju 11. jula kada smo došli u situaciju da na čelu Organizacionog odbora nije bio po prvi put načelnik Općine Srebrenica. Kada je u pitanju ovogodišnje obilježavanje svi su saglasni da treba uraditi sve što je potrebno da sve prođe kako treba", istakao je Alivuković.

U okviru posjete Srebrenici američka ambasadorica se sastala i sa predsjednikom Skupštine Općine Srebrenica Alijom Tabakovićem, te s predstavnicima OSCE-a u Srebrenici.