BiH
10

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson: Goražde može biti primjer drugim sredinama

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson danas je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti BPK Goražde. U razgovoru sa zvaničnicima BPK i Općine Goražde istakao je kako se lično želio uvjeriti u pozitivne pomake po kojima se ovaj kanton izdvaja i taj recept pokušati prenijeti i u druge sredine u BiH.

Nakon što je preuzeo dužnost Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, na medijsku scenu u ovoj zemlji ušao je na velika vrata u dobroj mjeri zahvaljujući svom angažmanu na društvenoj mreži Twitter, gdje ispisuje svoje impresije o BiH, očaranost njenim ljepotama i marljivošću ljudi, te uz kritike bh. političarima koji su, prema njegovoj ocjeni, propustili da na najbolji način iskoriste ovaj potencijal.

Međutim, u Goražde je, ističe, želio doći već odavno ponukan pozitivnim vijestima koje dolaze iz ovog dijela BiH te se kroz razgovor za zvaničnicima BPK-a informisao o ekonomskom razvoju, zapošljavanju, javnoj potrošnji, obrazovanju, reformama, ali i prioritetima ovdašnjih vlasti u smislu daljnjeg razvoja ovog područja.

Ambasador Velike Britanije u BiH ocijenio je da BPK Goražde može biti primjer drugim sredinama.

"Bilo je interesantno sastati se sa zvaničnicima BPK Goražde i čuti više o dinamici i razvoju ovog kraja i možda uvidjeti primjer koji bi mogli iskoristiti drugi dijelovi ove zemlje. Od predstavnika BPK-a čuli smo o njihovim prioritetima koji su im vrlo jasni u smislu daljeg razvoja i uspjeha. To su sigurno poruke koje ću ponijeti sa sobom i prenijeti ih drugim nivoima vlasti, državnim i entitetskim“, izjavio je ambasador Ferguson, dodajući da mu je bila želja doći u BPK Goražde, ali i druge uspješne sredine poput Tešnja i saznati šta je to dobro, zbog čega investitori dolaze ovdje, jer bi se nešto od toga moglo iskoristiti i u drugim dijelovima BiH.

Dajući odgovore na brojna pitanja ambasadora, premijer Emir Oković i ministri u Vladi BPK Goražde te predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća kazali su da slika BPK Goražde nije baš sjajna kako se često predstavlja u medijima ali da stoji činjenica da ovaj kanton bilježi industrijski rast, povećanje investicija i broja zaposlenih, da u odnosu na ostale nije pretjerao u smislu javne potrošnje i da su to samo neki od parametara koji zaslužuju značajniju podršku viših nivoa vlasti i u smislu strateških opredjeljenja BiH na evropskom putu.

Premijer Emir Oković izrazio je nadu u podršku ambasade Velike Britanije kao značajnog partnera u tom slučaju, da pomogne BPK kako bi se nametnuo svojim strateškim problemima, a prioriteti su putna komunikacija, te daljnji razvoj industrijske proizvodnje i općenito ovog kantona.

"Kada mi posmatramo iznutra, još uvijek postoje značajni problemi. Postoje određene stvari kojima mi ne možemo biti zadovoljni. Ja kao premijer i građani ne možemo biti zadovoljni, međutim kada se to posmatra s nekog višeg nivoa, kada se upoređuju viši parametri, mogu se izvući određeni zaključci po kojima ovaj kanton bolje stoji u odnosu na neke druge sredine. Naravno, mi moramo biti svjesni da bez obzira na to o kojem području se radi, mi dijelimo sudbinu stanja u cijeloj državi, a zaista u odnosu na pojedine sredine definitivno stojimo bolje. Naravno, za sve naše građane koji imaju probleme sa zaposlenjem, stambenim pitanjem i slično definitivno to nije utješno, i to je ono sa čim se mi moramo nastojati izboriti kako bi svaki građanin bio zadovoljan u onom obimu koliko je to moguće, cijeneći stanje u cijeloj državi“, izjavio je Oković.

Ferguson se danas sastao i sa načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem, obišao je pogone kompanije Bekto Precisa, a sa mladima Goražda bio je na zajedničkom ručku u restoranu Žute dunje.