BiH
2

Intervju / Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay: Terorizam nas neće uplašiti i uzeti pod svoje

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je za Klix.ba nakon terorističkog napada na aerodromu Ataturk u Istanbulu kako se Turska godinama bori s problemom terorizma i da njegovu zemlju ova pošast neće uplašit i uzeti pod svoje.

Teroristički napad u svetom mjesecu ramazanu pokazuju sve devijacije onih koji sprovode teror. Jesu li teroristi uspjeli ostvariti svoj cilj i izazvati strah kod građana Turske?

Jučerašnji napad jako osuđujemo. U njemu je 41 osoba izgubila život, deset njih su strani državljani, a stotine njih je ranjeno. Onima koji su ranjeni želim da što prije ozdrave, a porodicama onih kojih su poginuli izražavam saučešće. Cilj terora je da nas uplaši, uzme pod svoje i promijeni svakodnevnicu. To se ne treba i neće dopustiti. Turska se godinama bori protiv terorizma i uvijek je u tom kontekstu u prvom frontu. Nećemo dozvoliti da nam teroristi promjene živote i svakodnevnicu, a upravo zbog toga je aerodrom Ataturk ubrzo nakon napada ponovo počeo sa letovima.

Turska će se nastaviti boriti, ali kako smo i ranije govorili Turska ne treba biti sama. Ovo je borba koja jedino može uspjeti uz podršku čovječanstva i međunarodne zajednice, Mora se dokazati solidarnost i međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma jer jedino se tako može doći do uspjeha. Terorizam je nešto što može dotaći svakoga i niko to ne može negirati. Značajni turistički centri kao London, Pariz, Brisel i Španija također su bili pogođeni terorizmom. Zato ako nagradite terorizam ne pokazivanjem solidarnosti i borbom onda ćete i izgubit

Ovo je peti teroristički napad u ovoj godini. Je li tako veliki broj terorističkih aktivnosti uzrokovan geografskim položajem Turske ili pak politikama koje Vaša država sprovodi u domeni vanjske i unutrašnje sigurnosne politike?

Borbe u Siriji stvaraju nestabilnost i to je istina, ali ne treba zaboravit i terorizam koji se dešava na istoku Turske. Država se godinama i prije Sirije bori protiv ovoga. Turska ima veliko iskustvo u borbi protiv terorizma. U zadnje vrijeme još jednom se vidjelo koliko je bitna ta solidarnost međunarodne zajednice da se. Jučer je meta bio međunarodni aerodrom i vidjeli smo da su cilj bili i drugi državljani, tako da je riječ o borbi međunarodne zajednice i čovječanstva. Sa zadovoljstvom želim reći da Turska i BiH imaju razvijenu saradnju.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Aktiviranje bombe na aerodromu poslalo je snažnu poruku. Mogu li se ovi napadi povezati sa nedavnim pomacima u smislu odnosa sa Rusijom i Izraelom?

Sve je moguće. Cilj terorista i terorističkih organizacija je stvoriti nestabilnost i širiti strah. Kad god napravite korak u smislu stabilnosti i mira suočite se s terorizmom. Ko što vidimo u Siriji terorističke organizacije se hrane nestabilnošću i zato je borba u ovom smislu bitna. Ponavljam da iz tih razloga zajedno sa našim međunarodnim partnerima se moramo boriti protiv terorizma.

Svjetsku sigurnosnu politiku vodi nekoliko zemalja koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a. Kakve su perspektive principa kolektivne sigurnosti ako u Vijeću sigurnosti UN-a nema države u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo?

Trenutni sistem Ujedinjenih naroda je daleko od toga da odgovori ne samo na pitanje terorizma već i na mnoga druga pitanja. Već duže vrijeme mi govorimo da Vijeće sigurnosti UN-a treba reformisati jer sa efektnijim pristupom ono može biti jače.