BiH
5

Ambasador Moore ponovio da je referendum u RS-u potpuno beskoristan

FENA
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/FENA)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/FENA)
Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore ponovio je danas da referendum u Republici Srpskoj (RS), planiran za 25. septembra, smatra potpuno beskorisnim.

Komentirajući novinarski upit u vezi sa održavanjem referenduma u RS-u, Moore je istaknuo da je njegov i stav međunarodne zajednice u vezi s tim pitanjem jasan, te da je dosada više puta rečeno da je taj referendum potpuno beskoristan, kao i da svi znaju kakav će biti rezultat glasanja 25. septembra.

"Važno je da to nije mišljenje samo međunarodne zajednice, nego i domaćih aktera i, interesantno, to je i mišljenje Srbije, ali govoreći o Bosni i Hercegovini imamo i konkretnu Odluku Ustavnog suda BiH", precizirao je ambasador Moore, navodeći "da nema opravdanja za taj tzv. referendum, posebno kada svi znaju njegov rezultat".

Potcrtao je da, ukoliko zvaničnici/političari RS-a u poziciji, ili opoziciji žele promijeniti status Dana RS, oni imaju bolje i demokratske mehanizme, a ne da rade protiv Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici 17. septembra odbio je zahtjev Narodne skupštine RS o preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) ranije je pozvao RS da ne održi referendum o Danu RS, koji je zakazan za 25. septembra, te poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, zvaničnici RS-a ponovili su više puta da ostaju pri skupštinskoj odluci da se referendum provede.