BiH
8

Ambasador Italije u BiH nema komentara na istragu Tužilaštva BiH o priči talijanskog novinara

Piše: Er. M.
Ruggero Corrias (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ruggero Corrias (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias nema nikakav komentar u vezi s istragom Tužilaštva BiH koja je dokazala da je talijanski novinar Luigi Pelazza inscenirao priču o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za takozvani IDIL u BiH.

Prilog talijanskog novinara izazvao je veliku pažnju u Bosni i Hercegovinu, ali i regionu, s obzirom na to da je ukazivao na navodnu slabost bh. i evropskih sigurnosnih struktura da spriječe krijumčarenje oružja za terorističku organizaciju.

Istragom koju su sproveli Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, SIPA i Granična policija dokazano je da osobe koje se pojavljuju na spornom snimku nisu trgovci oružjem, već da im je Pelazza za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni.

S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije, radi daljnjeg postupanja.

Ovim povodom kontaktirali smo Ambasadu Italije u BiH iz koje nam je rečeno kako ambasador Ruggero Corrias nema nikakav komentar u vezi s ovim dešavanjima.

Bosna i Hercegovina često je u stranim medijima predstavljena kao zemlja iz koje se regrutuje masa boraca u IDIL. Tako su nedavno austrijski mediji izvijestili o dokumentu Ministarstva odbrane Austrije u kojem se upozorava kako se u BiH osnivaju tajni centri i mjesta gdje se regrutuju borci IDIL-a.

Napise je demantovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao kako situacija uopće nije onakva kakvom je mediji predstavljaju.

Sredinom prošle godine i britanski BBC objavio je dokumentarac pod nazivom "Bosna: Kolijevka modernog džihadizma" koji je izazvao oštre reakcije bh. javnosti s obzirom na neutemeljene i tendenciozne navode.

Prije nekoliko mjeseci britanski tabloid The Sun u tekstu političkog urednika Davida Woodinga poručio je da BiH nikada ne bi trebalo dozvoliti ulazak u EU jer je "plodno tlo" za terorizam.

U tom tekstu pored netačnog broja muslimana u BiH, The Sun je povezao terorističke napade na Charlie Hebdo i dvoranu Bataclan navodima da je korišteno oružje porijeklom iz BiH, time indirektno navodeći da BiH ima veze sa terorističkim napadima u Parizu. Oružje koje je korišteno u napadu na Charlie Hebdo proizvela je srbijanska "Zastava", dok su korišteni meci porijeklom iz BiH, ali su izvezeni još za vrijeme SFRJ.

Pisanja zapadnih medija uveliko stvaraju negativan imidž Bosni i Hercegovini na međunarodnom planu, što se direktno odražava i na ekonomiju zemlje. Naime, stvaranje ovakve slike uveliko utječe na djelatnost turizma i direktna strana ulaganja.