BiH
24

Ambasador Češke Jakub Skalink u Zenici: Podržavamo prepakiranje Dejtonskog sporazuma

Piše: E. M.
Rektor UNZE Dževad Zečić i Jakub Skalink (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rektor UNZE Dževad Zečić i Jakub Skalink (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakub Skalink danas je posjetio Univerzitet u Zenici, gdje je govorio o iskustvima na putu ka Evropskoj uniji te je sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zenici održao prigodnu diskusiju o temi procesa evropskih integracija.

Skalink je u obraćanju medijima izjavio kako su došli u posjetu studentima kako bi im približili značaj članstva u Evropskoj uniji te koje korake je poduzela Češka Republika prije samog stupanja u EU. U sklopu današnjeg događaja prikazan je i dokumentarni film o prvom predsjedniku Češke Vaclavu Havelu.

Na pitanje kako komentariše kakav je stav Češke o inicijativi o prepakivanju Dejtonskog sporazuma, čime bi se izmijenilo i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, Skalink je kazao:

"Moram reći da Češka Republika nema čvrst stav vezano za mirovni Dejtonski sporazum, ali podržavamo prepakiranje Dejtonskog sporazuma kako bi Bosna i Hercegovine kao zemlja raznovrsnosti uspjela na svome evropskom putu".

Jakub Skalink (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Jakub Skalink (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Istakao je kako iskustva Češke na putu ka Evropskoj uniji mogu pomoći Bosni i Hercegovini na taj način da nadležne informiše koje institucije i kapaciteti su potrebni u čitavom procesu te na koji način možemo zaobići greške koje su oni uradili.

"Iako je u tehničkom smislu to mukotrpan posao, nama je trebalo mnogo godina da uskladimo svoje zakonodavstvo sa evropskom stečevinom. Možemo vas uputiti koje greške na putu ka Evropskoj uniji možete izbjeći", zaključio je Skalnik.