"Skreće pažnju javnosti"
41

Ambasador BiH u Srbiji odbio uručiti protestnu notu: Konaković nema pravo da kreira vanjsku politiku

SRNA/Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da niti je donio, niti uručio protestnu notu Srbiji povodom "svesrpskog sabora", te naglasio da je to pokušaj performansa ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Vranješ je poslije razgovora sa ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je želio da pojasni novinarima "neuspješan pokušaj ministra Konakovića da uruči protestnu notu".

"Tu notu niti sam donio, niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam nije samo vezan za moje političke stavove, već i za proceduralne razloge. Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjednistva BiH", pojasnio je Vranješ.

On je rekao da Konaković nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu, niti da je šalje, kao i da je to pokušao da uradi lično, iako na to nema zakonsko pravo.

"Želio sam da objasnim Đuriću da je to njegov (Konakovićev) pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa narko-kartelom i postoje istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije pozitivne poene, a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju", naglasio je Vranješ.

On je istakao da je došao da zahvali Srbiji za dosljedan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, onako kako je napisan i potpisan, kao i kada je riječ o odnosima u BiH.

"To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kojem se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše", istakao je Vranješ.

Odgovarajući na pitanje koji je stav BiH povodom "svesrpskog sabora", Vranješ je rekao da BiH nema stav jer se njen stav formuliše kada tri člana Predsedništva donesu odluku.