BiH
576

Ambasadi Švicarske predata peticija sa 37.319 potpisa kojom se traži oslobađanje Orića

Piše: N. N.
(Foto: Fena)
Predstavnici Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) danas su Ambasadi Švicarske predali potpisanu peticiju za oslobađanje Nasera Orića koji se trenutno nalazi u pritvoru u Švicarskoj.

Taj čin je, kako su kazali, podrška Oriću, ali i izražavanje protesta. Peticija je potpisivana samo dva dana a ukupno je prikupljeno 37.319 potpisa.

"Svi potpisnici ove peticije, njih 37.319 traže od Švicarske Konfederacije hitno izručenje gospodina Nasera Orića nadležnim institucijama BiH tj. postupanje u skladu s potpisanim Protokolom o saradnji u procesuiranju ratnih zločina koje su Srbija i BiH potpisale 31. juna 2013. i u skladu s međunarodnim pravom", stoji u peticiji.

Također, potpisnici peticije smatraju da hapšenjem Orića nisu prekršeni samo dogovori BiH i Srbije već i jasni međunarodni propisi koji zabranjuju ponovno procesuiranje za slučajeve za koje su već izrečene oslobađajuće presude.

"Ovaj incident je u nizu pokušaja inkriminiranja uglednih političkih i vojnih zvaničnika iz vremena agresije na BiH, te postupak koji nedvosmisleno ukazuje na nastavak prizemne i licemjerne političke igre iz Beograda koja po svaku cijenu nastoji negirati i relativizirati ratnu prošlost, agresiju, razaranje i genocid, kako bi umanjila svoju historijsku odgovornost i na pogrešan način popravila svoju međunarodnu i političku sliku", zaključuje se u peticiji.