{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Pismo ambasadoru Švicarske u UN-u: Nalog za hapšenje Orića politički motiviran

F
FENA
15.6.2015. u 14:56
455
11
Pismo ambasadoru Švicarske u UN-u: Nalog za hapšenje Orića politički motiviran
455
Pismo ambasadoru Švicarske u UN-u: Nalog za  hapšenje Orića politički motiviran
Profesor David Pettigrew
Ugledni američki profesor David Pettigrew uputio je pismo stalnom predstavniku Švicarske u Ujedinjenim nacijama ambasadoru Paulu Segeru u kojem je iskazan snažan protest povodom nedavnog hapšenja, pritvora i tretmana Nasera Orića u Švicarskoj.
U pismu čiji su potpisnici Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Udruženje žena-žrtava rata, ocjenjuje se da je nalog za hapšenje Orića politički motiviran, s obzirom na to da je Apelacioni sud Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Orića oslobodio svih optužbi u julu 2008. godine.

Nalog za hapšenje Orića je, mišljenje je ovih organizacija, samo najnoviji incident u nizu "opstrukcionističkih i diskriminatornih postupaka" Srbije i Republike Srpske da bi se spriječilo jačanje države Bosne i Hercegovine i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nalog je, navodi se, i dio srbijanske političke strategije negiranja genocida i nastojanja da se moralno izjednače i ratni zločinci i branioci BiH.

U pismu se podvlači da je nalog sam po sebi upitan jer je na zahtjev BiH Interpol izbrisao nalog za hapšenje i podatke, i isto naložio članicama Interpola. Stoga, dodaje se dalje, Švicarska nije imala obavezu da djeluje.

"U svakom slučaju, sad kad je nalog izvršen region je dodatno destabiliziran u vrlo osjetljivom momentu", upozoreno je u pismu koje je dostavljeno Feni iz BAGI-a.

Potpisinici stoga od švicarskih vlasti zahtijevaju da odmah interveniraju i iz zatvora puste Orića te da upute zvanično izvinjenje zbog neprikladnog postupanja prema bh. delegaciji u kojoj je bio i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je i preživio genocid u Srebrenici 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: