Krajnji rok
1

Ambasade u BiH upozoravaju državnu vlast: Zakon o OSA-i i krivičnom postupku morate mijenjati

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasade Francuske, Italije, Holandije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Velike Britanije su duboko zabrinute zbog nemogućnosti bh. vlasti da dogovore i usvoje set amandmana na Zakon o krivičnom postupku (ZKP) i Zakon o OSA-i, što su nedavno u svojim izjavama naglasili i Delegacija Evropske unije i OSCE.

Ustavni sud BiH je svojom odlukom iz juna 2017. godine vlastima nadležnim za ovo pitanje dao rok od šest mjeseci da dogovore i usvoje amandmane na oba zakona.

"Amandmani trebaju u potpunosti ispuniti zahtjeve iz odluke Ustavnog suda te sačuvati integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti. Primjećujemo da prijedlog koji se trenutno razmatra u Parlamentarnoj skupštini BiH ispunjava ove zahtjeve. Parcijalna rješenja koja nisu u skladu s međunarodnim standardima i neusvajanje amandmana će za posljedicu imati da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Nepostizanje pravovremenog dogovora i neusvajanje adekvatne legislative bi bio nesmotren čin. U svijetu koji je povezan, ovakav čin bi ugrozio ne samo sigurnost BiH, nego i sigurnost regionalnih i međunarodnih partnera ove zemlje", poručuju ambasadori.

Do sada Ministarstvo pravde nije predložilo odgovarajuće amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji bi bili u skladu s međunarodnim standardima.

"Ovo pitanje se mora hitno riješiti. Pozivamo ministra Grubešu da izvrši svoju dužnost tako što će hitno predložiti amandmane na ZKP u skladu s međunarodnim standardima. Pozivamo Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoje amandmane koji su u skladu s međunarodnim standardima na oba zakona bez odgađanja i prije sljedeće sjednice Ustavnog suda BiH zakazane za 22. mart", zaključuju ambasadori sedam zemalja u BiH.

Podsjećamo, nedavno su Delegacija Evropske unije u BiH i nevladin sektor upozorili na hitne izmjene spomenutih zakona kako bi se sve uskladilo s odlukama Ustavnog suda BiH i kako bi se zakonski omogućilo da tužilaštva i sudovi nesmetano i maksimalno objektivno i zaštićeno rade svoj posao i da se bore protiv kriminala i korupcije.