Podržali Inzkovu odluku
1.4k

Ambasada SAD-a: Zabrana negiranja genocida je početna tačka za konkretniji razgovor

N. O.
Ambasador Eric Nelson
Ambasador Eric Nelson
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojom je nametnuta zabrana negiranja genocida, kazavši kako je ovaj čin od velike važnosti za stabilnost BiH te da je početna tačka za konkretniji razgovor.

"Negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju", piše u saopćenju ambasade.

Također, kazali su kako je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi s praktičnom provedbom.

"Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego historijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda", naglašavaju iz Ambasade SAD-a.

Pozvali su na okretanje budućnosti te pomirenje.

"Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju", izjavili su.

"Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj", stoji u zaključku.