BiH
0

Ambasada SAD-a u BiH realizira projekt "Jedna BiH, jedna knjiga"

FENA
Ambasada SAD-a u BiH, u saradnji s izdavačkom kućom "Šahinpašić" i SOS Dizajnom, uskoro će realizirati projekt "Jedna Bosna i Hercegovina, jedna knjiga".

"Jedna Bosna i Hercegovina, jedna knjiga" nastala je po uzoru na američke projekte čitanja u zajednicama, kao što su "A šta bi bilo kada bi cijeli Seattle pročitao istu knjigu" i "Jedan grad, jedna knjiga".

Projekte "čitanje u zajednicama" prvenstveno je osmislila bibliotekarka Nancy Pearl 1998. godine, sa željom da potakne nove razgovore i stvaranje novih prijateljstava kroz diskusije o određenoj knjizi u cijeloj zajednici.

Projekt "Jedna BiH jedna knjiga" počeo je u školama i bibliotekama u januaru 2013. godine, kada je Nancy Pearl posjetila BiH i održala niz predavanja i radionica.

Od tada do danas Ambasada SAD-a podijelila je više od 1.400 primjeraka knjige Shermana Alexiea za mlade "Apsolutno istiniti dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" školama i nevladinim organizacijama širom BiH, a 69 srednjih škola iz cijele BiH zvanično je i potpisalo učešće u projektu tokom kojeg će organizirati diskusije o knjizi.

Tokom aprila i maja ove godine, Ambasada, zajedno s američkim kutcima i školama koje učestvuju u projketu, radit će na organiziranju niza aktivnosti u cijeloj BiH, kao što su projekcije filmova, predavanja, diskusije o knjizi i slično.

Pisac Sherman Alexie sastat će se s grupom bh. učenika u Seattleu.

Svečana završnica programa planirana je za 11. i 12. maj ove godine.

Dvodnevni festival za učenike uključivat će događaje kao što su državno takmičenje u spelovanju riječi na engleskom jeziku, posjetu ilustratorice knjige Ellen Forney, predstave i performanse, prezentacije učesnika, kao i ceremoniju dodjele nagrada za pobjednike na takmičenjima tokom projekta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.