"Jedna BiH, jedna knjiga"
0

FOTO / Više od 2.000 srednjoškolaca govori o knjizi Shermana Alexieja

Piše: A. Dž.
Više od 2.000 učenika iz 69 škola širom Bosne i Hercegovine pročitalo je nagrađivanu knjigu "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" autora Shermana Alexieja.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Čitanje ove knjige dio je projekta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH nazvanog "Jedna BiH, jedna knjiga", čija realizacija je počela u januaru ove godine.

Sunshine Ison, ataše za kulturu Američke ambasade, kazala je da je ovaj projekt napravljen po uzoru na slične projekte provedene u 400 gradova širom SAD-a.

"Činjenica je da u zajednicama često nismo u mogućnosti da razgovaramo o temama koje su ozbiljne i veoma bitne. Stoga se došlo na ideju da pokrenemo kampanju u okviru koje bi bila izabrana jedna knjiga koju će svi pročitati i o njoj razgovarati. Istu kampanju smo htjeli napraviti i u BiH, jer smo putujući ovom zemljom vidjeli da mladi ljudi imaju odlične ideje, ali često nemaju priliku da se izraze, komuniciraju i upoznaju", kazala je Ison te dodala da je realizacija kampanje "Jedna BiH, jedna knjiga" omogućila Ambasadi SAD-a priliku da mlade u BiH upozna sa američkom kulturom i izazovima sa kojima se ta zemlja suočava.

Sunshine Ison (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sunshine Ison (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ona je pojasnila da su knjigu "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" izabrali iz razloga što je to bestseller za mlade, ali i zato što oslikava život mladih u SAD-u.

U prvoj fazi u projekt je bilo uključeno 18 mladih, da bi dva mjeseca poslije obuhvatio 69 škola u 39 gradova širom BiH.

"Ovo je knjiga o kojoj pričaju učenici širom BiH. Stoga smo im odlučili dati priliku da se o njoj izraze učestvujući u konkursima koje smo otvorili. Riječ je takmičenjima u poeziji, pisanju eseja i izradi karikatura. Za najbolje smo osigurali nagrade kao što su iPad, iPod i druge", ispričala je Ison.

Osim toga, 18 učenika iz BiH će dobiti priliku da se susretnu sa autorom knjige, Shermanom Alexiejem u Seattleu.

Pošto su u projektu do sada učestvovali samo učenici koji znaju engleski jezik, Ambasada SAD-a je odlučila prevesti knjigu na bosanski za šta je zaduženo TKD Šahinpašić.

Ajdin Šahinpašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ajdin Šahinpašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ovaj projekt je u regiji već dobro poznat. U Zagrebu i Beogradu se on provodi u saradnji sa ministarstvima kulture, što je od velikog značaja za lokalne zajednice. Nadam se da će se projekt do kraja iznijeti na adekvatan način kako bi imao pozitivne posljedice po našu lokalnu zajednicu", kazao je Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD Šahinpašić.

U projektu učestvuje i SOS Dizajn, koji je bio zadužen za vizuelni identitet. Ena Mulavdić je u ime SOS Dizajna zahvalila Ambasadi SAD-a što je dozvolila mladima da pokažu svoje umijeće.